Ömlik az import tojás Magyarországra: ki nem találnád, honnan jön a java

Ömlik az import tojás Magyarországra: ki nem találnád, honnan jön a java

agrarszektor.hu
A 2022. januártól decemberig tartó időszakban 36 százalékkal nőtt az Európai Unió tojás- és tojástermékimportja 2021 azonos időszakához képest. Az import közel 53 százaléka Ukrajnából érkezett, 23,5 százaléka - jóval kevesebb, mint 2021-ben - az Egyesült Királyságból, míg 6,5 százaléka - mintegy 70 százalékkal több, mint egy éve - Argentínából származott. Magyarország nem önellátó tojásból, ezért a karácsonyi és húsvéti időszakban jelentős importra szorul étkezési tojásból, ami jellemzően a közép- és a keleti-európai régió országaiból érkezik hazánkba. Nemcsak az import nőtt meg, de a tojás ára is, a Budapesti Nagybani Piacon egy év alatt közel 54 százalékkal emelkedett meg egy darab tojás bruttó ára. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 254,11 euró/ 100 kilogramm volt 2023 első tizenkét hetében, 67,1 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának árát - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 66,16 forint/darab volt 2023 első tizenkét hetében, ami 105,5 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 107 százalékkal 69,11 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé 106,5 százalékkal 80,91 forint/darabra nőtt. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 112,6 százalékkal 62,4 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé kétszeresére, 64,61 forint/darabra emelkedett ugyanekkor. A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 74,29 forint/darab volt 2023 első tizenkét hetében, ami 117,9 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát.

A tojás bruttó leggyakoribb ára a nagybani és fogyasztói piacokon Magyarországon

2023. 12. és 13. hetében is 80 forint volt darabonként a tojás a Budapesti Nagybani Piac, míg egy évvel korábban 52 forintot kellett érte fizetni, mindez 53,9 százalékos emelkedést jelent (vigyázz, mindenhol bruttó árakról van szó!). A Budapesti Fehérvári úti Fogyasztói Piacon 55 forint volt tavaly egy darab tojás, most 85 forintot kérnek érte, ami 54,6 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. A Budapesti Vámház körúti Fogyasztói Piacon 47 forint volt tavaly ilyenkor egy darab tojás, most 85 forintba kerül, ami 80,9 százalékos drágulást jelent. A Szegedi Nagybani Piacon 72 forint most a tojás a darabonként, egy évvel korábban mindössze 43 forint volt, ez 67,4 százalékos drágulást jelent egy év alatt. A Szegedi Fogyasztói Piacon most 80 forintba kerül egy darab tojás, tavaly ugyanekkor 55 forint volt, ez 45,5 százalékos árváltozást jelent. A Debreceni Nagybani Piacon egy éve még 28 forint volt egy darab tojás, jelenleg azonban 80 forintot kérnek érte, ami 85,7 százalékos drágulást jelent. A Debreceni Fogyasztói Piacon most 90 forint egy darab tojás, tavaly 55 forint volt, vagyis 63,6 százalékkal drágább jelenleg.

Ömlik az import tojás az Európai Unióba

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 36 százalékkal közel 50 ezer tonnára nőtt 2022. január-decemberben az előző év azonos periódusához képest. Az import 52,7 százaléka Ukrajnából (+218 százalék), 23,5 százaléka az Egyesült Királyságból (-31,8 százalék) és 6,5 százaléka Argentínából (+66,9 százalék) származott. A közösség tojás- és tojástermékexportja 6,9 százalékkal 341 ezer tonnára csökkent ugyanezen időszakok összevetésében. Az unió legnagyobb célországai - az Egyesült Királyság (31,7 százalék részesedés az exportból), Japán (24,3 százalék) és Svájc (10,9 százalék) - együttesen 228 ezer tonna tojást és tojásterméket vásároltak a közösségből 2022-ben. Az Egyesült Királyságba 26,4 százalékkal, Japánba 5,8 százalékkal nőtt, míg Svájcba 7 százalékkal mérséklődött a kivitel. Ahogy arról az Agrárszektort korábban Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (MTTSz) alelnöke tájékoztatta, Magyarország nem önellátó tojásból, de jellemzően csak akkor szorul importra, amikor megnövekszik a kereslet, ez pedig a két csúcsidőszak, a karácsony és a húsvét. Ilyenkor kell az étkezési tojásból is import, ennek a mennyisége 20% körül mozoghat. Kiemelte, mivel a magyar fogyasztók rendkívül árérzékenyek, így a tojás jellemzően olyan országokból érkezik, ahol az előállítási költségek alacsonyabbak, vagyis a közép- és a kelet-európai régió országaiból.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet az USA-ban? 

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) márciusban megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése 4,9 százalékkal csökkenhet 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, éves szinten viszont 3,3 százalékos lehet a növekedés. Az egy főre jutó tojásfogyasztás 4,6 százalékkal elmaradhat az idei év első negyedévében az előző év január-márciusitól, míg éves szinten 2,5 százalékos bővülés várható. A Tojásszövetség alelnöke beszélt lapunknak arról is, hogy az ágazat globális helyzetét most két esemény formálja: az Amerikát megrázó nagy madárinfluenza, és az emiatt megnövekedett árukereslet, ami Európára is hatással van; valamint az Ukrajnából érkező vámmentes import. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31