Ömlik az import tojás Magyarországra: ki nem találnád, honnan jön a java

Ömlik az import tojás Magyarországra: ki nem találnád, honnan jön a java

agrarszektor.hu
A 2022. januártól decemberig tartó időszakban 36 százalékkal nőtt az Európai Unió tojás- és tojástermékimportja 2021 azonos időszakához képest. Az import közel 53 százaléka Ukrajnából érkezett, 23,5 százaléka - jóval kevesebb, mint 2021-ben - az Egyesült Királyságból, míg 6,5 százaléka - mintegy 70 százalékkal több, mint egy éve - Argentínából származott. Magyarország nem önellátó tojásból, ezért a karácsonyi és húsvéti időszakban jelentős importra szorul étkezési tojásból, ami jellemzően a közép- és a keleti-európai régió országaiból érkezik hazánkba. Nemcsak az import nőtt meg, de a tojás ára is, a Budapesti Nagybani Piacon egy év alatt közel 54 százalékkal emelkedett meg egy darab tojás bruttó ára. 

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Európai Bizottság adatai alapján az unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 254,11 euró/ 100 kilogramm volt 2023 első tizenkét hetében, 67,1 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakának árát - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 66,16 forint/darab volt 2023 első tizenkét hetében, ami 105,5 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát. Ezen belül az M méretosztályú, dobozos tojás csomagolóhelyi ára 107 százalékkal 69,11 forint/darabra, az L méretosztályú, dobozos tojásé 106,5 százalékkal 80,91 forint/darabra nőtt. Az M-es tálcás tojás csomagolóhelyi ára 112,6 százalékkal 62,4 forint/darabra, az L-es tálcás tojásé kétszeresére, 64,61 forint/darabra emelkedett ugyanekkor. A mélyalmos étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 74,29 forint/darab volt 2023 első tizenkét hetében, ami 117,9 százalékkal haladta meg a 2022. év azonos időszakának átlagárát.

A tojás bruttó leggyakoribb ára a nagybani és fogyasztói piacokon Magyarországon

2023. 12. és 13. hetében is 80 forint volt darabonként a tojás a Budapesti Nagybani Piac, míg egy évvel korábban 52 forintot kellett érte fizetni, mindez 53,9 százalékos emelkedést jelent (vigyázz, mindenhol bruttó árakról van szó!). A Budapesti Fehérvári úti Fogyasztói Piacon 55 forint volt tavaly egy darab tojás, most 85 forintot kérnek érte, ami 54,6 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. A Budapesti Vámház körúti Fogyasztói Piacon 47 forint volt tavaly ilyenkor egy darab tojás, most 85 forintba kerül, ami 80,9 százalékos drágulást jelent. A Szegedi Nagybani Piacon 72 forint most a tojás a darabonként, egy évvel korábban mindössze 43 forint volt, ez 67,4 százalékos drágulást jelent egy év alatt. A Szegedi Fogyasztói Piacon most 80 forintba kerül egy darab tojás, tavaly ugyanekkor 55 forint volt, ez 45,5 százalékos árváltozást jelent. A Debreceni Nagybani Piacon egy éve még 28 forint volt egy darab tojás, jelenleg azonban 80 forintot kérnek érte, ami 85,7 százalékos drágulást jelent. A Debreceni Fogyasztói Piacon most 90 forint egy darab tojás, tavaly 55 forint volt, vagyis 63,6 százalékkal drágább jelenleg.

Ömlik az import tojás az Európai Unióba

Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és tojástermékimportja 36 százalékkal közel 50 ezer tonnára nőtt 2022. január-decemberben az előző év azonos periódusához képest. Az import 52,7 százaléka Ukrajnából (+218 százalék), 23,5 százaléka az Egyesült Királyságból (-31,8 százalék) és 6,5 százaléka Argentínából (+66,9 százalék) származott. A közösség tojás- és tojástermékexportja 6,9 százalékkal 341 ezer tonnára csökkent ugyanezen időszakok összevetésében. Az unió legnagyobb célországai - az Egyesült Királyság (31,7 százalék részesedés az exportból), Japán (24,3 százalék) és Svájc (10,9 százalék) - együttesen 228 ezer tonna tojást és tojásterméket vásároltak a közösségből 2022-ben. Az Egyesült Királyságba 26,4 százalékkal, Japánba 5,8 százalékkal nőtt, míg Svájcba 7 százalékkal mérséklődött a kivitel. Ahogy arról az Agrárszektort korábban Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (MTTSz) alelnöke tájékoztatta, Magyarország nem önellátó tojásból, de jellemzően csak akkor szorul importra, amikor megnövekszik a kereslet, ez pedig a két csúcsidőszak, a karácsony és a húsvét. Ilyenkor kell az étkezési tojásból is import, ennek a mennyisége 20% körül mozoghat. Kiemelte, mivel a magyar fogyasztók rendkívül árérzékenyek, így a tojás jellemzően olyan országokból érkezik, ahol az előállítási költségek alacsonyabbak, vagyis a közép- és a kelet-európai régió országaiból.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a helyzet az USA-ban? 

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) márciusban megjelent előrevetítése szerint az USA tojástermelése 4,9 százalékkal csökkenhet 2023 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, éves szinten viszont 3,3 százalékos lehet a növekedés. Az egy főre jutó tojásfogyasztás 4,6 százalékkal elmaradhat az idei év első negyedévében az előző év január-márciusitól, míg éves szinten 2,5 százalékos bővülés várható. A Tojásszövetség alelnöke beszélt lapunknak arról is, hogy az ágazat globális helyzetét most két esemény formálja: az Amerikát megrázó nagy madárinfluenza, és az emiatt megnövekedett árukereslet, ami Európára is hatással van; valamint az Ukrajnából érkező vámmentes import. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03