2022. június 27. hétfő László

Hírek - Élelmiszer

Egér a szaloncukorban - Borzalmas állapotokat lepleztek le (videó)

Több tonna lejárt szavatosságú alapanyagot és készterméket foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal (Nébih) egy pest megyei szaloncukorgyártó üzemben. A hatóság a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal közösen ellenőrizte az üzemet, amelynek tulajdonosa milliós nagyságrendű bírságra számíthat.
 
 

Takarítatlan épületben, koszos rozsdás gépekkel állították elő a szaloncukrot abban a Pest megyei üzemben, amelyet a közelmúltban ellenőrzött a Nébih és a NAV. Az édesipari üzemben rovarok (legyek, méhek) és rágcsálók is voltak, ráadásul a razzia idején egy egér fulladozott a fondantban. Az alapanyagraktárban egy használaton kívüli targonca is helyet kapott, ráadásul a gyártásközi nyomonkövetés is hiányos volt.

A Nébih ezért 28 tételt, összesen több mint 11 tonna lejárt szavatosságú, jelöletlen, nem nyomonkövethető élelmiszer-alapanyagot, gyártásközi selejtet és jelöletlen, lejárt fondant-ot foglalt le és semmisített meg. Emellett a NAV-ellenőrök megállapították, hogy a helyszínen dolgozó több mint 70 munkavállaló felét bejelentés nélkül foglalkoztatták, a többieket pedig munkaerő-kölcsönzés, illetve vállalkozási szerződés alapján alkalmazták. Ez utóbbi jogviszonyok szabályosságát jelenleg is vizsgálják. Az üzem mindkét hatóságtól milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Az üzemről és az ellenőrzésről videó is készült: 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben