Egész évben kiemelkedő az élelmiszer kiskereskedelmi forgalom

Egész évben kiemelkedő az élelmiszer kiskereskedelmi forgalom

Takarék Agrár24
Szeptemberben már több ízben írtunk arról, hogy a KSH adatai alapján az első és a második negyedévben is meghaladta a 2019 évi utolsó, karácsonyi negyedévet az élelmiszer kiskereskedelemi forgalom Magyarországon. Előző héten jelent meg a harmadik negyedévi élelmiszerforgalmi adat, ami szintén meghaladta a 860 Mrd Ft-ot. Így - a karácsonyi időszak közeledtével - kijelenthetjük, hogy idén egész évben a karácsonyi forgalmat idézte az élelmiszervásárlás, és ez kedvezőleg hatott a hazai élelmiszer ágazatra is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei év első két negyedéves dinamikus emelkedése után reális várakozás volt, hogy a harmadik negyedéves élelmiszer kiskereskedelmi forgalom közel visszaáll a 2019-ben elért szintre. De nem ez történt. Így már kijelenthető, hogy idén közel 12%-kal bővül a teljes éves forgalom is, ha csak nem történik volumen szinten visszaesés az utolsó, Karácsonyt is tartalmazó negyedévben.

Forrás: KSH 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A negyedik, karácsonyi negyedévre nehéz becsülni a COVID második hulláma miatt, de értékben legalább 6%-os bővülést várunk. Bár lassul az élelmiszerek inflációja a nyár végi csúcshoz képest, azért még mindig jelentős tényező a nominális forgalom bővülésben. Ha a várakozásunk teljesül az utolsó negyedévre is, akkor 11,7%-os lesz az éves bővülés mértéke.

Mivel sok hazai élelmiszer-feldolgozó nehéz exportpiaci környezettel is szembesült idén (állatbetegségek miatti korlátozások, export és import szűk keresztmetszetek), ezért a hazai kiskereskedelmi forgalom bővülése stabilizáló erővel hat a teljes hazai élelmiszer vertikum számára. Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy a hazai fogyasztók képesek, és hajlandóak többet költeni élelmiszerre, és ez a hatás várhatóan 2021-ben is kitart még, mert az egyéb szolgáltatásokra a kiadásaikat csak lassan építik majd vissza (pl. külföldi turizmus, éttermi étkezés). 

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02