2019. augusztus 17. szombat Jácint

Hírek - Élelmiszer

Ekkora lenne a baj? - Gyenge lábakon inog a hazai élelmiszeripar

A magyar mezőgazdaság leggyengébb láncszeme az élelmiszeripar, ezért a hazai agrárium sorsa leginkább ezen a szektoron múlik – hívta fel a figyelmet Fórián Zoltán, a Takarékbank agrárszakértője a Portfolio és agrárszektor.hu közös szakmai rendezvényén, az ország legnagyobb agrárkonferenciáján, ahol az ágazat vezető szakemberei külön szekcióban foglalkoztak a Vidékfejlesztési Program élelmiszeripart is érintő pályázati lehetőségeivel, és az uniós források hatékony elosztásával.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az élelmiszeriparban eddig nem volt fenntartható fejlődési pálya, az elmúlt két évben viszont látszik némi mozgolódás, főleg a hitelezés területén. A belföldi élelmiszerpiacon is érzékelhető a növekedés, a hazai boltokban egyre több magyar áruval találkozhatunk - emelte ki Fórián Zoltán. Úgy véli, hogy a jövőben tovább kellene erősíteni a hazai piacokat és a feldolgozóipart.

A Vidékfejlesztési Programban viszont kevés olyan pályázati lehetőség van, amely kifejezetten az élelmiszeriparhoz kapcsolódna - hangsúlyozta Torma Erzsébet, a Goodwill Consulting vezető pályázati tanácsadója. Úgy látja, hogy a kis- és középvállalkozásokat támogatnák ugyan, ugyanakkor a középvállalkozások nem igazán tudnak pályázni.

A szekció kerekasztal-beszélgetésének legfontosabb kérdése az volt, hogy vajon ki profitál a Vidékfejlesztési Programban az élelmiszeripari fejlesztésekre elkülönített 300 milliárd forintból. Az elmúlt években csak egy nagy kosárnyi reményt ígértek az ágazatnak, de remény jelen pillanatban nincs – figyelmeztetett Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke és a Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatok igazgatója.

A középvállalkozások is kimaradnak valamennyire, a nagyvállalatokat pedig teljesen kihagyják a pályázatokból. Nagyon fontosak a mikro- és kisvállalkozások, de az élelmiszeriparban előállított teljes értéknek csak a 28 százaléka köthető hozzájuk. Utóbbiak támogatása jó törekvés, de gyártani kell az élelmiszerboltok alsó és középső polcaira is – hangsúlyozta Éder Tamás.

Erre reagálva Borsos Ferencné, a Gallfood-Csoport tulajdonos-ügyvezetője a baromfiágazatot hozta fel példaként. Úgy látja ugyanis, hogy a baromfi iparág nyolcvan százalékát a nagyvállalkozások adják, miközben ezek a cégek semmit sem kapnak a támogatásokból. Ennek ellenére ajánlott elkezdeni a beruházásokat, mert nagyon jó finanszírozási lehetőségek érhetők el. Ezekkel és a vissza nem térítendő támogatásokkal pedig már közelebb kerülhetnénk a céljainkhoz - fogalmazott Borsos Ferencné.


Az élelmiszeriparban nemcsak munkaerőhiány van, hanem a vezetésben is rések és hézagok alakultak ki. Nincs sok élelmiszeripari szakértőnk, az élelmiszeripar 2008-2009-ben kapott utoljára jelentős támogatást, akkor is inkább a borászatok, borászok. Az elmúlt 10 évben romlott az ágazat helyzete, személy szerint kritikusnak tartom a jelenlegi állapotot - mondta Éder Tamás.

Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai főigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntéshozók nem ismerték fel a helyzet nehézségét, és ez a szakértői testületek felelőssége is. Nemzetközi szinten is versenyképes hazai élelmiszeripari nagyvállalatból maximum tízet találunk, összességében pedig az élelmiszeripar kimaradt az érdemi fejlesztésekből.

Kócza Zsolt, a Hungrana Kft. vezérigazgatója megjegyezte: szélesebb körben kellene tájékoztatni a termelőket és a vállalatokat is a pályázati lehetőségekről, mert sokszor az információ hiánya akadályoz meg egy-egy komolyabb befektetést. Úgy látja, hogy a nagyvállalatokat viszont olyan lehetőségekből is kizárták a jelenlegi programban, amelyek hosszú távú stabilitást hozhatnának a szektorba.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu