2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Élelmiszer

Elképesztő pazarlás: ha nem jó a méret, boltig sem jut el a gyümölcs

Az Európában termesztett gyümölcsök és zöldségek több mint egyharmada soha nem jut el a szupermarketek polcaira a nem megfelelő méret és a kisebb hibák miatt. A boltok és a fogyasztók elvárásai sokszor túl magasak és szigorúak azzal kapcsolatban, hogyan kell kinéznie az üzletekbe jutó árunak.
 
 

Évente több mint 50 millió tonna gyümölcsöt és zöldséget termesztenek Európában, de egy friss kutatás szerint e mennyiség több mint egyharmada soha nem jut el a boltok polcaira. Ennek legfőbb oka, hogy a termékek nem felelnek meg a szupermarketek és a fogyasztók sokszor irreális elvárásainak, mert esetleg kissé hibásak, vagy éppen nem megfelelő méretűek. A kutatók szerint ugyanakkor a szigorú kormányzati előírások is kedveznek az egyre nagyobb méretű élelmiszerpazarlásnak. 

Komoly problémát okoz, hogy a mezőgazdasági termelők általában jóval több növényt termelnek, mint amennyire szükség lenne. Részben emiatt lehetséges, hogy az elpazarolt élelmiszerek kibocsátásának éghajlatváltozásra gyakorolt hatása 400 ezer gépkocsi széndioxid-kibocsátásával egyenlő mértékű.

Egyes kutatók szerint jelentősen javulna a helyzet, ha a fogyasztók tudatosabbá válnának, és nagyobb mértékben törekednének a "fenntartható vásárlásokra". Így megfelelő igény lenne a jó minőségű, de esetleg kissé „csúnya”, nem tökéletes zöldségek, illetve gyümölcsök iránt is.

Emellett a kereskedők nagyobb mértékben használhatnák fel a torz és a hibás termékeket apróra vágott vagy feldolgozott formában. Megoldás lenne az is, ha jótékonysági célokra értékesítenék a boltok szerint nem eladható zöldségeket vagy gyümölcsöket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu