2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Élelmiszer

Ez tényleg végveszélybe sodorhatja az amerikai farmokat

Az utóbbi harminc-negyven év legnagyobb gazdasági visszaesésével kell szembesülniük az amerikai agrártermelőknek. Bevételük és jövedelmük ugyanis folyamatosan csökken, mert egyre kevesebbet "kapnak vissza" abból, amit a fogyasztók a farmokon megtermelt élelmiszerekre költenek.
 
 

Minimális összeggel, 11,4 centtel (kevesebb mint 30 forinttal) részesedtek átlagosan az amerikai farmerek egy dollár után azokból a kiadásokból, amelyeket a fogyasztók az idei hálaadási ünnepen élelmiszerekre költöttek. Prognózisok szerint a gazdálkodóknak az utóbbi évtizedek legnagyobb gazdasági visszaesésével kell szembesülniük, mivel bevételeik drasztikusan csökkennek.

A pulykatermelők mindössze 5 centet profitáltak egy font, azaz mintegy fél kilogramm pulyka eladásából, amely a kiskereskedelemben fontonként 1,69 dollárba került. A tejtermelőket is sújtja a válság, mivel ők csak 1,47 dollárral részesednek egy gallon tej árából, amelyet a fogyasztók átlagosan 4,49 dolláros áron vásárolhatnak meg. A híradások szerint a búzatermelők helyzete sem jobb, mivel náluk egy tucat zsemle árából legfeljebb 6 cent profit marad, miközben e termékcsomag fogyasztói ára 3,5 dollár körül mozog.

Amerikai szakértők az adatok láttán újra felhívták a figyelmet arra, hogy egyre nagyobbak a különbségek az élelmiszerboltokban kifizetett árak, illetve a farmerek jövedelmezőségi helyzete között. A fogyasztók élelmiszerköltségei az utóbbi időszakban csökkentek, de ezzel párhuzamosan az amerikai farmok jövedelmezősége is visszaesett. Ez az oka annak, hogy a termelőkmost  az elmúlt harminc-negyven év legnagyobb gazdasági krízisét élik át - nyomatékosítják agrárpiaci elemzők.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!