2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Élelmiszer

Ezeket a szabályokat most minden élelmiszeripari vállalkozásnak be kell tartania

„A takarítás kritériumai” címmel készített a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kézikönyvet élelmiszeripari vállalkozások számára. A mostani járványhelyzetben különösen fontos a higiénia, a munkavállalók közötti fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében is. A kiadvány ingyenesen elérhető a kamara internetes portálján.
 
 

Ebben a kihívásokkal teli időszakban elengedhetetlen az élelmiszeripar számára, hogy kellő gondossággal kezelje munkavállalói biztonságát, és biztosítsa az új típusú koronavírus elleni fertőzés-megelőzési és ellenőrzési intézkedések bevezetését és alkalmazását. Az élelmiszeripari vállalkozások számára most fontosabb, mint valaha, hogy hatékony élelmiszer-biztonsági rendszert működtessenek, ideértve a gyakori és alapos higiéniai gyakorlatok alkalmazását.

Az élelmiszerek előállítása során nagy hangsúlyt kell fektetni a higiéniai feltételek biztosítására mind az előállító üzem, a munkában közreműködő személyek, mind az élelmiszer előállítására használt eszközök, berendezések, technológia valamint körülmények tekintetében. A takarítás az egyik elsődleges eszköze a megfelelő körülmények biztosításának a biztonságos élelmiszer-előállításhoz, nagyon fontos művelet az élelmiszeriparban a szennyeződések és a mikroorganizmusok felhalmozódásának minimalizálásához.

A NAK Élelmiszeripari Kézikönyvek kiadványsorozatának mostani kötete ezt a témát, a takarítást járja körül, segítve ezzel is a vállalkozásokat – egyebek közt – a fertőzések megelőzésében. A kötet ismerteti egyrészt a takarítás célját, módozatait, illetve hasznos ötleteket és tanácsokat ad a helyes gyakorlatok elsajátításához és alkalmazásához. A kiadvány komplexen foglalkozik a témával, kezdve a tisztítás, fertőtlenítés jelentőségétől, fogalmától a különféle űrlapmintákig. A kapcsolódó jogi szabályozások mellett ismerteti a takarítás során használt alapvető anyagokat, eszközöket, általánosságban az üzemi takarítás követelményeit, szükséges gyakoriságát. Szót ejt továbbá a tisztítási, fertőtlenítési módokról, a takarítási utasítás és terv készítéséről, az alkalmazott takarítószerekkel szembeni követelményekről, a kezelési szabályokról.

A kiadvány letölthető erről az oldalról. A jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatban további információs anyagok érhetőek el a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldalán.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu