Ezért akartuk büntetni a Tescót és a többi nagy multit

agrarszektor.hu
Nincs szükség Magyarországon újabb változtatásokra amiatt, hogy az Európai Bizottság szabálytalannak találta a sávos élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, mivel a parlament még tavaly visszaállította a korábban alkalmazott, egy ezrelékes egységes díjat. Az agrártárca azért akarta magasabb díjjal sújtani a multinacionális kereskedelmi vállalatokat, mert élelmiszerbiztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentenek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Országgyűlés 2015 decemberében visszaállította a valamennyi élelmiszerlánc-szereplőre korábban egységesen alkalmazott, egy ezrelékes élelmiszerlánc-felügyeleti díjfizetési kötelezettséget, így az Európai Bizottság élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatos legutóbbi döntése nem igényel Magyarországon újabb változtatásokat - hangsúlyozza a Földművelésügyi Minisztérium. Mint ismert, Brüsszel azt állapította meg, hogy az élelmiszer-kereskedőkre kirótt, sávos díjfizetési kötelezettség sértette az uniós szabályozást.

A Földművelésügyi Minisztérium korábban azért kívánt áttérni a progresszív díjfizetési formára, mert az óriási forgalmat lebonyolító multinacionális nagyvállalatok élelmiszerbiztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentenek, mint a kevesebb árutételt értékesítő társaik - áll a tárca közleményében. Egy esetlegesen hibás termék megjelenése - a gyors árumozgás, a nagyobb vásárlólétszám és az egyszerre nagyobb tömegű áru értékesítése miatt - nagyobb kockázatot jelent, így e szektor felügyelete jelentősebb ellenőrzési kapacitásokat köt le.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjfizetési kötelezettség nem minősül adónak, hanem az európai élelmiszerjog alapján fizetendő szolgáltatási díjnak számít.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?