2021. február 28. vasárnap Elemér

Hírek - Élelmiszer

Ezért akartuk büntetni a Tescót és a többi nagy multit

Nincs szükség Magyarországon újabb változtatásokra amiatt, hogy az Európai Bizottság szabálytalannak találta a sávos élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, mivel a parlament még tavaly visszaállította a korábban alkalmazott, egy ezrelékes egységes díjat. Az agrártárca azért akarta magasabb díjjal sújtani a multinacionális kereskedelmi vállalatokat, mert élelmiszerbiztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentenek.
 
 

Az Országgyűlés 2015 decemberében visszaállította a valamennyi élelmiszerlánc-szereplőre korábban egységesen alkalmazott, egy ezrelékes élelmiszerlánc-felügyeleti díjfizetési kötelezettséget, így az Európai Bizottság élelmiszerlánc-felügyeleti díjjal kapcsolatos legutóbbi döntése nem igényel Magyarországon újabb változtatásokat – hangsúlyozza a Földművelésügyi Minisztérium. Mint ismert, Brüsszel azt állapította meg, hogy az élelmiszer-kereskedőkre kirótt, sávos díjfizetési kötelezettség sértette az uniós szabályozást.

A Földművelésügyi Minisztérium korábban azért kívánt áttérni a progresszív díjfizetési formára, mert az óriási forgalmat lebonyolító multinacionális nagyvállalatok élelmiszerbiztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentenek, mint a kevesebb árutételt értékesítő társaik – áll a tárca közleményében. Egy esetlegesen hibás termék megjelenése - a gyors árumozgás, a nagyobb vásárlólétszám és az egyszerre nagyobb tömegű áru értékesítése miatt – nagyobb kockázatot jelent, így e szektor felügyelete jelentősebb ellenőrzési kapacitásokat köt le.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díjfizetési kötelezettség nem minősül adónak, hanem az európai élelmiszerjog alapján fizetendő szolgáltatási díjnak számít.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu