2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Élelmiszer

Földindulás a magyar élelmiszerpiacon: de hol itt a botrány?

Semmilyen élelmiszerbiztonsági kockázat nem merült fel a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint azzal az Ausztriában és Magyarországon vett, 24 élelmiszermintával kapcsolatban, amelyeket nemrég egy célellenőrzéssel vizsgáltak meg abból a szempontból, van-e különbség a magyar és az osztrák fogyasztóknak szánt termékek között. A hivatal egyes élelmiszereknél az érzékszervi jellemzőkben és az élvezeti értékben talált különbséget. A Nébih a célellenőrzésen túl 2014-2016-ban összesen 766, Ausztriából származó termékmintát ellenőrzött, amelyek közül 8 nem felelt meg az előírásoknak. Két tejféleségnél és 6 édesipari terméknél találtak olyan összetételi-minőségi hibákat, amelyek miatt bírságolniuk kellett, vagy forgalmi korlátozást kellett elrendelniük. A 24 termékmintás Nébih-vizsgálat nyomán most mindenestre a kormány átfogó élelmiszerpiaci ellenőrzést indított.
 
 

Nem állapított meg a Nébih jogszabálysértést annál a 24 termékmintánál, amelyet egy célellenőrzéssel nemrég abból a szempontból vizsgáltak meg, van-e különbség az ausztriai és a magyar fogyasztóknak szánt élelmiszerek között – közölte az agrárszektor.hu-val a hivatal. A mintákat hazai, illetve osztrák áruházláncok (Spar, Metro, Lidl, Hofer/Aldi) kiskereskedelmi egységeiből szerezték be.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A hivatal tájékoztatása szerint a vizsgálat során élelmiszerbiztonsági kockázat nem merült fel, és az ellenőrzött élelmiszerek megfeleltek a saját csomagolásukon megjelentetett jelöléseknek is. A problémát a hivatal egyes mintáknál abban látta, hogy az osztrák, illetve a magyar fogyasztónak szánt termékek egyes érzékszervi jellemzőjükben és élvezeti értékükben különböztek egymástól, miközben megjelenésük, márkanevük és megnevezésük hasonló volt.

Mire terjedt ki a Nébih 24-termékmintás összehasonlító tesztje?
- édesipari termékek
- ostyás édességek
- mogyorókrém
- száraztészta
- tonhalkonzerv
- babérlevél
- Coca cola.
- energiaitalok
- poralakú ízesítők
- vanillin cukrok
- leves porok
- spagetti alapok, szószok
- tejtermékek (puding, tejberizs, joghurt)
- őrölt kávék


Mint ismert, a Nébih célellenőrzési eredményei az elmúlt napokban komoly politikai reakciókat váltottak ki annak ellenére is, hogy élelmiszerbiztonsági és egyéb kockázatok nem merültek fel. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megdöbbentőnek nevezte, hogy multinacionális cégek "élelmiszeripari szemetet" próbálnak Magyarországon eladni, és jogszabályi szigorításokat is kilátásba helyezett. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pedig átfogó összehasonlító élelmiszerpiaci ellenőrzést rendelt el, és a földművelésügyi tárca államtitkára is üzent a multicégeknek a „kettős mérce” miatt.

Az agrárszektor.hu kérdésére a Nébih összegyűjtötte, hogy a 24 termékmintás célellenőrzésen túl hányszor és milyen eredménnyel ellenőriztek osztrák származású élelmiszereket 2014-2016-ban. A hivatal tájékoztatása szerint az elmúlt három évben összesen 766 darab, Ausztriából származó termékmintát vizsgáltak meg, amelyek közül nyolc nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak.

MTI-fotó: Kovács Attila

A nyolc minta közül két tejterméknél összetételi-minőségi hiba miatt bírságot szabtak ki az első magyarországi forgalmazóra. Hasonló szankciót eredményezett egy vitaminozott és ásványi anyaggal dúsított édesipari termék összetételi hibája is, mivel a jelölésen feltüntetett, illetve a laborvizsgálattal kimutatott ásványianyag-mennyiség eltérő volt. További öt édesipari terméknél pedig forgalmi korlátozást rendeltek el, mert határértéket meghaladó transz-zsírsav tartalmat mutattak ki. 

Utóbbi esetben a kifogásolt termékek első magyarországi forgalmazója tájékoztatta a hatóságot, hogy az osztrák gyártó specifikációján szerepelt a transz-zsírsav tartalom mértéke, de ebből a magyar forgalmazó rosszul és hibás eredménnyel számolta ki a késztermékek transz-zsírsav tartalmát. A hatóság az ügyben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki az első magyarországi forgalmazóra.

A Nébih tájékoztatása szerint egyébként az Európai Unióban csak néhány tagállamban létezik nemzeti szabályozás az élelmiszerek transz-zsírsav tartalmára. Ausztriában és Magyarországon legfeljebb 2 százalékban határozták meg a megengedett felső határértéket. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu