Friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás: Magyarország az utolsók között kullog

agrarszektor.hu
Jelenleg mindössze 262 gramm friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak a kisgyermekes családok naponta, ezzel a számmal pedig Magyarország az utolsók között van az Európai Unióban. A fogyasztás növelése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén megrendezte az Európai Friss Kalandok nevű programsorozatot, amelynek keretein belül idén több, mint 3000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt osztottak szét a gyermekes családok között.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén rendezte meg először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet az Európai Friss Kalandok nevű programsorozatot, amellyel a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára kívánták felhívni a családok és a gyermekek figyelmét - írja közleményében a kamara. A programsorozat első évében országszerte 15 települést érintett, emellett a program keretében megvalósult az Európai Friss Kalandok roadshow, valamint több áruházi (Tesco, Auchan, Coop, CBA) megjelenés is. A kampány első évében a magyar termelők felajánlása révén közel 2400 kilogramm gyümölcsöt és 800 kilogramm zöldséget kóstoltattak a gyermekek között.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Győrffy Balázs

A kampánnyal a népegészségügyi célokat kívánja támogatni a NAK - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Jelenleg mindössze 262 gramm friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a kisgyermesek családok naponta, ha ezt azonban sikerülne 460 grammra emelni, az önmagában 730 ezer tonna termelésbővülésre és több mint 100 milliárd forint új érték előállításra adna lehetőséget a magyar gazdák számára.

 

Győrffy Balázs

elnök

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának tagja. 1979-ben született Pápán. Felsőfokú tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi... Tovább »

 

Mi az az Interfel?
Az Interfel egy 1976-ban létrehozott francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet, amely a frisszöldség- és gyümölcságazat szereplőit, szakértőit fogja össze, képviseli az érdekeiket a termeléstől kezdve egészen az értékesítésig. A szakmaközi szervezet célja, hogy párbeszédet folytasson a különböző ágazatok között, illetve népszerűsítse a frisszöldség- és gyümölcsfogyasztást valamint felhívja az emberek figyelmét a változatos és kiegyensúlyozott étrend fontosságára, köztük a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra.

A kampány azért is aktualitás, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai is igazolják, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása lényeges szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, a betegségek megelőzésében, valamint az egészségügyi állapot javításában és fenntartásában. A nemzetközi trendekkel párhuzamban azonban Magyarországon is folyamatosan csökken ezen termékek fogyasztása a lakosság körében.

Győrffy Balázs

A KSH 2016-os kutatása szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vannak, a rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) 2014-es kutatásában a 4-10 éves korú gyermekek étkezési szokásaival kapcsolatban kimutatta, hogy a túlsúly és az elhízás mértéke évről évre egyre magasabb. A TÉT Platform 11-18 évesek körében vizsgálta a túlsúly, elhízás mértékét - 24 százalékuk, azaz minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott ebben a korosztályban.

Fotók: Todoroff Lázár

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?