Megvan, mitől és hogyan lehetne versenyképesebb a magyar agrárium

Megvan, mitől és hogyan lehetne versenyképesebb a magyar agrárium

agrarszektor.hu
Habár a magyar agrárium folyamatosan növeli a hatékonyságát, a meghatározó uniós országokhoz képest még mindig lemaradásban van. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint a területi korlátok és a birtokszerkezet miatt méretgazdaságosságban hazánk nem tud versenyezni a nagy agrárországokkal, ezért a minőségre, és a magas feldolgozottsági szintű termékekre kell építeni. Ehhez azonnali változtatásokra van szükség, hiszen kitörési pont lehet exportban a baromfi- és gabonatermelés, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, a takarmánygyártás, de a hazai vetőmagtermelés is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem tervez drasztikus változásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a szervezet következő ciklusában, ugyanakkor az állatvédelem, az állatjóllét, illetve a környezet- és természetvédelem nagyobb hangsúlyt kap majd. Ezért felmerült a gondolat, hogy egy választott tisztségviselői státuszt hoznak létre azzal a feladattal, hogy a zöldcélokkal harmonizáló kamarai programot, illetve kommunikációt alakítsanak ki - mondta a Világgazdaságnak Győrffy Balázs, a NAK elnöke. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!
A Zöld Megállapodás arról szól, hogy az Európai Bizottság kitűzött olyan számszerű célokat, amelyekről nem készítettek átfogó hatástanulmányt, ugyanakkor minden mérvadó tudományos műhely arra a következtetésre jutott, hogy ezáltal csökkenne a termelés, nőne az uniós import, valamint emelkednének az élelmiszerárak, viszont az EU által elvárt környezeti értéknövekedést egyáltalán nem tudták visszaigazolni. Ilyen környezetben az önellátás fenntartásának kiemelt szerepe van. A hazánkban 2030-ig meghirdetett Megújuló vidék, megújuló agrárium program egyik célkitűzése, hogy az alapélelmiszerek esetében elérjük a teljes önellátottságot, emellett pedig jelentős fejlesztések valósulnak majd meg az élelmiszeripar területén is

 - emelte ki a Farm to Fork (Termőföldtől az asztalig) stratégiával kapcsolatban a szakember.

Beszélt arról is, hogy csak akkor lehet fenntartani az állattartást a brutális takarmánydrágulás mellett, ha a megemelkedett önköltség érvényesítésre kerül a felvásárlási árakban is. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a drágulást az élelmiszer-kereskedelem és a fogyasztó is elismerje és vállalja. 

A magyar agrárium évente 5-7 százalékkal növeli hatékonyságát, de a meghatározó uniós országokhoz képest még mindig lemaradásban van. A területi korlátok és a birtokszerkezet miatt méretgazdaságosságban nem tudunk versenyezni a nagy agrárországokkal, ezért a minőségre, a magas feldolgozottsági szintű termékekre kell építenünk, ahol nem a volumen számít. Ehhez azonnali változtatásokra van szükség a gyakorlati innováció, az agrárkutatás, a szakképzés és a felsőoktatás területén, valamint a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban és az öntözésfejlesztésben. Kiemelten fontos a precíziós technológiák nagyon gyors és hatékony elterjesztése. A jól termő, biztonságosan, kisebb kockázattal művelhető termőterületek mellett azokra a termelési szempontból kedvezőtlenebb adottságú területekre is fókuszálnunk kell, itt lenne érdemes a KAP környezeti szempontú elvárásait megvalósítani, mint például az ökológiai gazdálkodás, az agrárerdészet vagy az őshonos állatok tartása. Az exportban a baromfi- és gabonatermelés, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, valamint a takarmánygyártás emelhető ki, illetve a hazai vetőmagtermelés is kitörési pont lehet a kivitelben, mint magas hozzáadott értéket előállító ágazat

 - közölte az elnök azzal kapcsolatban, mi kell ahhoz, hogy a következő években utol is érje Magyarország a fejlett uniós agrárországokat.

Győrffy Balázs azt is elmondta, nem mindegy, hogy egy élelmiszer-gazdaságnak van-e saját, nemzeti tulajdonban levő kereskedelmi hálózata vagy nincs, hiszen a válságba került termékpályák esetében egy nemzeti tulajdonú kiskereskedelem a belföldi piac 100 százalékos biztosításával mentőövet tud nyújtani a kilábaláshoz.

De azt is látni kell, hogy a hazai tulajdonban lévő üzletlánc önmagában nem elégséges feltétel a sikerhez, az is kell, hogy a kiskereskedelmi hálózatok szereplői valóban együtt is működjenek a termelő-feldolgozó szektorral. Az agrárkamara fogyasztói edukációs programokkal segíti a hazai termékek fogyasztását, hogy a fogyasztók is tisztában legyenek azzal, mit jelent nekik az, ha van hazai élelmiszer-előállítás. Emlékezzünk vissza arra, amikor a pandémia elején hisztériaszerűen vásárolták fel az emberek az élelmiszert. Ezt ne felejtsék el akkor sem, amikor bőség van, mert jól megmutatta ez a járvány, hogy egyik pillanatról a másikra lehet egy ország kiszolgáltatott az élelmiszer-ellátásban. Sajnos Európa most nem a béke szigete, nem is kell magyarázni, miért stratégiai jelentőségű a hazai élelmiszer-előállítás

 - hangsúlyozta. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?