2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Hírek - Élelmiszer

Hatalmas csapás lenne - Nem oldják fel az embargót az oroszok?

Nem valószínű, hogy feloldják az embargót az oroszok – jelentette ki Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa. Szerinte a korlátozás eddig 27 milliárd forint veszteséget okozott a magyar mezőgazdaságban és tervezett befektetések is elmaradtak. A miniszteri biztos a közeljövő politikai eseményeit tartja döntőnek az embargó szempontjából, és magyar-orosz vegyesvállalatok létrehozását szorgalmazza.
 
 

Elképzelhető, hogy az oroszok egy év után sem oldják fel az embargót - emelte ki az inforadio.hu-nak Budai Gyula, miniszteri biztos. Szerinte ugyanis Oroszország a nemzetközi politikai fordulatok és a G7-ek nyilatkozatai miatt olyan álláspontra helyezkedett, amely szerint inkább meghosszabbítanák a tavaly bevezetett korlátozást. A közeljövő politikai eseményei ezért döntően határozzák meg az embargó újabb szakaszát – tette hozzá a miniszteri biztos.

A magyar mezőgazdaságban eddig 27 milliárd euró veszteséget okozott a korlátozás. Az embargó miatt nem csak bevételektől estünk el, hanem tervezett befektetések is elmaradtak. A Magnyit orosz élelmiszeripari lánc például logisztikai központot hozott volna létre Záhony környékén, amely a kelet-magyarországi zöldség, gyümölcs és feldolgozott élelmiszeripari termékek bázisa lett volna, de a beruházás végül nem valósult meg.

Majdnem egy éve tart a korlátozás
Válaszul az ukrán válság miatt kivetett nyugati büntetőintézkedésekre, Oroszország tavaly augusztus 7-ével vezetett be teljes embargót a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából. Augusztus 20-ával a listáról lekerültek a burgonya- és hagymavetőmagok, a hibrid csemegekukorica és zöldborsó, a laktózmentes tejtermékek, bizonyos vitaminok és íz-adalékanyagok, továbbá protein koncentrátumok.

Az oroszok ugyanakkor többször is jelezték, hogy szívesen hoznának létre magyar-orosz vegyesvállalatokat Oroszországban. Szerintük ugyanis ez jelentős tőkebefektetést okozna, miközben e vállalatok olyan technológiát kapnának, amely Magyarországon már jól működik. Ezért a jövőben a hortobágyi Varga Lúd Kft., és a Hunland KFt. is létrehozna oroszországi telepeket. A Hunland például 1200 hektáros területen, nagyjából 1500 állattal kezdené el a termelést. A miniszteri biztos szerint a közös vállalatokkal meg lehetne oldani a politikai konfliktusokból adódó problémákat.

Orosz ellenőrök viszont április végén több tucat magyar, görög és ciprusi élelmiszeripari céget is ellenőriztek annak érdekében, hogy az embargó akkor kilátásba helyezett feloldása után az auditált cégek azonnal szállíthassanak az orosz piacra. Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) a vizsgálatok után végül tizenöt magyar cégnek engedélyezné az exportot, ugyanakkor a korlátozás előtt kilencven magyar vállalat exportálhatott Oroszországba.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu