Igazi szuperzöldség, mégsem esszük: nem is hinnéd, mi mindenre jó a zöldborsó

Igazi szuperzöldség, mégsem esszük: nem is hinnéd, mi mindenre jó a zöldborsó

agrarszektor.hu
A hétköznapokban gyakran nyúlunk a jól bevált receptekhez, alapanyagokhoz, így sokszor kimaradnak az értékes zöldségek az ebédből, vacsorából. Ilyen elfeledett zöldségnek számít a zöldborsó is, ami viszont nem csak finom, de számos gyógyhatással rendelkező vitaminbomba is. Felhasználása nem csak a főzelékben merülhet ki, számos levesben használhatjuk kiegészítésként, ezzel is hozzájárulva egészségünkhöz. Hogy mennyibe kerül, miért érdemes fogyasztani? Ezekre a kérdésekre kaphatjuk meg most a választ.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavaszi ültetésű zsenge zöldborsó első szezonja júniusra esik, másodvetésből és -éréséből pedig szeptemberben is kerül piacra az áruból. Gazdasági szempontból nézve Magyarország az egyike az Európai Unió három legynagyobb zöldborsótermelőjének, ráadásul 42,1 ezer tonnával hazánk a legnagyobb zöldborsókonzervexportőr az EU27 belső piacán - írja a HelloVidék. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint Magyarországon egyékbént a friss és feldolgozott (fagyasztott és konzerv) zöldborsó külkereskedelmi egyenlege pozitív.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai árakat tekintve elmondható, hogy a zöldborsó idén a 19. héten jelent meg a Budapesti Nagybani Piacon 2200 forintos kilogrammonkénti árral, majd a 20-24. hetében a zöldborsó termelői ára 15 százalékkal kilogrammonként 1015 forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A zöldborsókonzerv kivitele 1 százalékkal volt több (58,8 ezer tonna) 2020-ban, mint egy évvel korábban - derült ki a jelentésből. A nagyobb áruházak tekintetében pedig igen vegyes kép tárulhat elénk, hiszen találkozhatunk fagyasztott, csomagolt/zacskós kiszerelésekkel, üveges és konzerv változatokal is. Ezért nem meglepő módon az árak sem egyformák: jelentős különbségek lehetnek a iszerelések árai között, az egyik nagyvállalat polcain például vásárolhatunk csomagolt, zacskós formában fagyasztott zöldborsót: a 400 grammos 279-649 Ft/csomag áron kapható, a 600 grammos 929 Ft/csomag áron, az egy kilós kiszerelés pedig 529-949 Ft/csomag áron vehető meg. Konzervek terén is több kiszerelésből választhatunk, a 200 grammos 329 Ft/doboz áron, a 400 grammos 189-585 Ft/doboz áron vásárolható meg. A nagyobb méretű, üveges kiszerelések pedig 619 forinttól elérhetők.

EZ IS ÉRDEKELHET

Érdemes minél többet fogyasztani belőle

Már évszázadok óta fogyasztják az emberek, az egész világon ismert alapanyag. Rendkívül gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban, kalóriatartalma meglehetősen alacsony, 170 grammban mindössze 62 van. Ez elsősorban szénhidrátból, fehérjéből és zsírból származik. A zöldborsót a többi zöldséggel és hüvelyessel szemben az teszi egyedivé, hogy magas a fehérjetartalma. Például 170 gramm főtt sárgarépa mindössze 1 gramm fehérjét tartalmaz, ugyanakkor 170 gramm zöldborsóban ennek négyszerese található. Mindemellett A-, K-, C-vitamin, valamint folát, tiamin, mangán, foszfor és vas is található benne. Ez még mindig nem minden, hiszen polifenol antioxidánsokban és rostokban is gazdag. Sőt, számos jótékony hatással is bír az embere szervezetre, többek között:

  • Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.
  • Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.
  • Szabályozza a vérnyomást, az emésztései rendellenességeket. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszerünk átmeneti gyengesége, tanulási nehézségek esetén.
  • A borsónak alacsony zsírtartalma és kalóriatartalma, így aki diétázik, fogyókúrázik az is bátran fogyaszthatja. Emellett a magas rosttartalom segít a teltségérzet előidézésében, ami megakadályozza, hogy többet együnk a kelleténél.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?