2020. február 29. szombat Albin

Hírek - Élelmiszer

Iktatták az európai bíróságon a házi pálinkafőzés adómentességének ügyét

Iktatták az európai bíróságon a házi pálinkafőzés adómentességének ügyét, amelyben az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen - közölte csütörtökön a luxembourgi székhelyű uniós igazságszolgáltatási fórum.
 
 

Az egyes eljárási cselekmények időzítéséről, azon belül arról, hogy mikor tartanak tárgyalást az ügyben, egyelőre nem született döntés. Az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye - egyben az EU-jog tiszteletben tartásán hivatalból őrködő testület - február 21-én határozott úgy, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt.

A magyar szabályozás értemében jövedékiadó-mentes a háztartásokban vagy a szeszfőzdékben személyes használatra előállított pálinka évi 50 liter mennyiségig. Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja, a belső piaci verseny torzulásainak megelőzése érdekében. Az irányelv alapján Magyarország a szeszfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket 50 százalékkal csökkentheti évi 50 liter mennyiségig.

A Magyarország által alkalmazott mentesség tehát meghaladja az uniós szabályozás által megengedett mértéket - hangsúlyozta közleményében az Európai Bizottság. A magyar nemzetgazdasági tárca a döntést követően jelezte: a kormány nem tervezi a házi pálinkafőzés szabályainak szigorítását, és Magyarország kész arra, hogy álláspontját az Európai Bíróság előtt is megvédje.

A luxembourgi székhelyű európai bíróság elé utalása az ügynek az utolsó lépés a kötelezettségszegési eljárásban. A brüsszeli bizottság tavaly június 21-én indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak ebben a kérdésben. Idén februárban azért határozott úgy, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjeszti, mert Magyarország nem vonta vissza a vitatott intézkedéseket.

(MTI)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu