Indul a szüret! - Milyen borokra számíthatunk idén?

MTI
Az idei szőlőtermés az eddigi becslések szerint nem éri el az átlagost - közölte Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke Budapesten egy sajtótájékoztatón. Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára bejelentette: az idei szüret megkezdődött; a Balatonnál már szedik a Csabagyöngyét, de más borvidékeken is hamarosan elkezdődik a korai érésű fajták szedése.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Légli Ottó hozzátette, a becslés még változhat az időjárástól függően. A mostani felmérések szerint az idei termésből mintegy 2,5-2,7 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. A bor minőségét a következő hetek időjárása jelentősen befolyásolja még. A borászok számára a csapadékmentes, napsütéses idő volna a legkedvezőbb - tette hozzá.

Légli Ottó az MTI kérdésére elmondta: az előzetes felmérések szerint az idén 10-15 százalékos lehet a veszteség vihar- és a jégkárok után.

Azokon a borvidékeken viszont, ahol az eső jótékony hatására a szőlőszemek kiteltek, ott akár 10 százalékos többlet is előfordulhat, ami országos átlagban ki is egyenlítheti a kiesett termést.

Gál Péter kitért arra is, hogy az FM és a HNT közötti együttműködési megállapodás keretében a HNT elkészítette a borágazati stratégia első változatát. Ennek széleskörű társadalmi egyeztetése most zajlik. A folyamatról Légli Ottó elmondta: a készülő stratégiát széles körű társadalmi egyeztetést követően alakítják ki, lényege, hogy az ágazatban folyó tevékenység hosszú távon jövedelmező és fenntartható legyen. Török András, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) gasztronómiáért és bormarketingért felelős igazgatója arról beszélt, hogy a jövő év elejére várhatóan elkészül a középtávú bormarketing koncepció az ügynökségnél.

A helyettes államtitkár azt is kiemelte: a kormány döntött a borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatásáról is. Ennek keretében 40 milliárd forint összegű támogatási forrásra lehet pályázni. A pályázati felhívás már elérhető, és az első pályázatokat szeptember 12-én lehet beadni. A támogatás mértéke legfeljebb 45 százalék. Jelezte: egy kisebb kerettel a szőlőszerkezet-átalakítás támogatása is újra elérhetővé válik - ez a keret ugyanis tavaly kimerült. A pályázható támogatás összege 3 millió euró, több mint 900 millió forint lesz a tervek szerint.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03