Elképesztő: ki nem találnád, miből készítenek gint a magyar szakemberek

Elképesztő: ki nem találnád, miből készítenek gint a magyar szakemberek

MTI
Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékek kifejlesztésébe kezd a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen a bonyhádi székhelyű, bortermeléssel és -exportálással foglalkozó Danubiana Kft. - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel. Az intézmény és a gazdasági társaság alkotta konzorcium 430 millió forintot nyert el a projektre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) plusz keretéből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szakemberek Magyarországon elsőként fejlesztenek majd ki innovatív technológiák szőlőfeldolgozásra alkalmazásával három egyedi karakterű, szőlőalapú ginterméket, melyek a projekt végére elérik a forgalomba hozatali minőséget - írták a közleményben. A tájékoztatás szerint a fejlesztéssel a meglévő nagyértékű magyar szőlőkincs felhasználását segítenék elő, illetve a csökkenő mértékű magyarországi borfogyasztásra reagálnak, ugyanis a projekt eredményeként megoldódhat a szőlő alternatív felhasználási módja. A fejlesztés során két olyan technológia együttes hatásának módszertanát vizsgálják, amelyek lényege, hogy nem enzimatikus vagy kémiai, hanem fizikai módszerekkel teszik lehetővé a bogyóhéj roncsolását és az aromavegyületek azonnali és teljes kinyerését a szőlőből - írták.

Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálják a szóba jövő lehetséges gin fűszereket is, de a projekt szempontjából kiemelt jelentőségű a szőlő egyéb részeinek vizsgálata: a szőlővirágé, a levélé, a bogyóé és a magoké. Széleskörű kutatást terveznek továbbá a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére.

A projekt kutatási és szakmai hátterét a Danubiana Kft. nagyüzemi borkészítési gyakorlata, szolgáltatóként a többszörösen díjazott Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének (SZBKI) akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és borászati tudásbázisa biztosítja. Közölték: a 2025 tavaszára megvalósuló projekt eredményeként három egyedi karakterű, kereskedelmi forgalomba kerülő - "zöld", "pink" és "piros" - gin készül. A cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek sorát végzik el, amelyek célja, hogy a hagyományos szőlőfajták és a PTE SZBKI rezisztencianemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat összehasonlítsák egymással gin alappárlat készítése céljából.

A német tulajdonú, 1990-ben Bonyhádon alapított, javarészt exportra termelő Danubiana Kft. a cég honlapja szerint évente csaknem 15 millió palack bort értékesít világszerte és többek között nemzetközi kiskereskedelmi üzletláncokat is kiszolgál. A saját szőlőterülettel nem rendelkező, alapanyagát több mint 400 termelőtől beszerző, 20 millió liternyi tárolási és erjesztési kapacitással rendelkező, több mint ötven főt foglalkoztató társaság a nyilvános cégadatok szerint 2021-ben 14,6 millió euró - ebből 12,5 millió euró export - árbevétel mellett 2,26 millió eurós nyereséget ért el, míg egy évvel korábban 11,6 millió euró bevétele és 1,5 millió euró profitja volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?