2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Hírek - Élelmiszer

Irdatlanul sok pénzt fektet be Magyarországon a Nestlé

Több mint 20 milliárd forintos beruházással bővíti büki állateledel-gyárát idén ősszel a Nestlé Hungária Kft. Az Európában előállított évi 1 millió tonna állateledel jelenleg 20-25 százaléka készül a Vas megyei településen. A Nestlé az elmúlt 25 évben bő 100 milliárd forint értékben létesített beruházásokat Magyarországon, ezzel nálunk a legnagyobb svájci befektetőnek számít.
 
 

A büki gyár a Nestlé egyik legnagyobb állateledel-gyártó központjává válik Európában a most bejelentett, több mint 20 milliárd forintos bővítés révén. A svájci vállalat 2016-ban több mint 230 ezer tonna terméket állított elő Magyarországon, ennek közel 90 százaléka exportra készült. A multinacionális cég tonnában számolva tizenötször több árut visz a külpiacokra, mint amennyit behoz az országba.

A Nestlé éves szinten 90 ezer tonna hazai mezőgazdasági alapanyagot dolgoz fel három magyarországi gyárában. A büki üzemben a különféle állateledelek gyártásához felhasznált, évi több mint 130 ezer tonna alapanyag 60 százaléka hazai eredetű. Csak gabonából 2006 óta több mint 600 ezer tonnát dolgoztak fel itt. Szerencsen kakaó- és kávétermékeket, Diósgyőrben üreges csokoládéfigurákat állítanak elő.

Tavaly a Nestlé Hungária Kft. nettó árbevétele meghaladta a 125 milliárd forintot, ami az előző évhez hasonló. A társaság külföldi eladásokból származó nettó árbevétele csaknem 76 milliárd forint lett 2016-ban, ez 78 százalékos növekedés 2010-hez képest. Az anyacég Nestlé tavaly 8,5 milliárd svájci frank nyereséget termelt, ami 6,2 százalékkal kevesebb az előző évinél, bár a vállalat bevételei 0,8 százalékkal 89,45 milliárd frankra emelkedtek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu