Jó hír a pálinka szerelmeseinek: adómentes lett a szeszfőzés

Jó hír a pálinka szerelmeseinek: adómentes lett a szeszfőzés

agrarszektor.hu
Teljes sikerrel zárult a magyar pálinka-szabadságharc, 2021. január 1-jétől nem kell jövedéki adót adót fizetniük a magánszemélyek, ha akár otthon, akár bérfőzdében főzik, főzetik ki cefréjüket. A menetesség 86 liter párlatig él, mondta Tállai András Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki a dohánytermékek jövedéki adójának és a kisvállalkozások helyi iparűzési adójának változásáról is beszélt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az év első napjától nem kell adót fizetni, ha a magánszemélyek akár otthon, akár bérfőzdében főzik, főzetik ki cefréjüket. A menetesség 86 liter párlatig él, mondta el Tállai András a Magyar Nemzetnek. A politikus hozzátette, hogy a pálinkafőzés évszázados magyar hagyomány, ilyen értelemben az ország hétköznapjainak szerves része.

A mostani időszak éppen arra mutat rá, hogy a léte is veszélybe kerül annak, aki feladja régi szokásait, identitását

- fogalmazott az adóügyektől távolabb nézve Tállai András.

Tállai András a dohánytermékek jövedéki adóját illetően elmondta, hogy ez a teher éppen az Európai Unió nyomása miatt nő. A január 1-jei emelést áprilisban újabb követi majd, így a jelenlegi 1400 forintról akár 1600 forintig is felszökhet egy doboz cigaretta átlagára.

A miniszterhelyettes beszélt arról is, hogy a kisvállalkozások számára óriási fontosságú lesz a helyi iparűzési adó átalakítása. Eszerint a felére csökken a helyi teher maximális mértéke, vagyis legfeljebb egy százalék iparűzési adóval számolhatnak 2021-ben az egyéni vállalkozók, az egyéb vállalkozó magánszemélyek, így az őstermelők is, és azok a kisebb cégek, amelyeknek összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb és az árbevétele vagy a mérlegfőösszege legfeljebb négymilliárd forint. Az adókönnyítés mintegy nyolcszázezer vállalkozást hoz kedvezőbb helyzetbe, jelentette ki a politikus.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?