Kész, vége? Eltűnhet a magyar málna a boltokból?

Kész, vége? Eltűnhet a magyar málna a boltokból?

agrarszektor.hu
Évről évre csökken a málnatermesztés Magyarországon, ami elsősorban a klimatikus viszonyok változásának tudható be. Míg az ezredfordulón 1500 hektáron termesztettek málnát hazánkban, addigra mára a termőterület 160 hektárra csökkent. A magyar málna háttérbe szorulását az is jól mutatja, hogy a friss és a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2019-ben Magyarországon, vagyis sokkal több import málna áramlott az országba, mint amennyit hazánk exportált külföldre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyar málnatermesztés elsősorban a klimatikus viszonyok változása miatt évről évre csökkenő tendenciát mutat - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. A KSH adatai szerint az ezredfordulón 1500 hektáron termesztettek málnát, azóta a málna termőterülete folyamatosan csökkent, jelenleg 160 hektár körül alakul.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A friss és a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2019-ben: a KSH adatai szerint a friss málna behozatala 31 százalékkal 458 tonnára nőtt, ugyanakkor a kivitele 0,7 tonnáról 2,5 tonnára emelkedett az előző évihez képest. Az export elsősorban Romániába és Szlovákiába kerül. Az idei év első öt hónapjában a friss málna beszállítása (elsősorban Spanyolországból) 21 százalékkal 192 tonnára csökkent az előző esztendő azonos időszakához képest. A KSH adatai szerint a fagyasztott málna behozatala 3 százalékkal 2,5 ezer tonnára csökkent, ugyanakkor a kivitele 2 százalékkal 1,05 ezer tonnára nőtt 2019-ben az előző évihez képest. Az idei év első öt hónapjában a fagyasztott málna importja 86 százalékkal 1,41 ezer tonnára, a kivitele 29 százalékkal 613 tonnára emelkedett az előző év hasonló időszakához képest.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi málna a 23. héten jelent meg a kínálatban 1200 forint/kilogramm átlagáron. A málna termelői ára 1630 forint/kilogramm volt 2020 23-33. hetében, nem változott az előző év azonos periódusához képest.

Forrás: MTI/Varga György

Európai Unió

Szerbia a legnagyobb málnatermelő Európában, ahol a málnaültetvények területe a 2011. évi csaknem 12 ezer hektárról 2019-re 23,2 ezerre nőtt. Tavaly azonban a túlkínálat és az alacsony felvásárlási árak miatt sok termelő felszámolta a málnaültetvényét. Idén Szerbiában jégeső, heves esőzések okoztak károkat az ültetvényekben, ezzel együtt a szerbiai statisztikai hivatal közleménye szerint a málna termése 7,4 százalékkal 130 ezer tonnára nő a 2019. évihez képest. Lengyelország a második legnagyobb málnatermelő Európában, részesedése a világ málnatermeléséből eléri a 13 százalékot, az EU termelésének pedig több mint a felét adja. A lengyel statisztikai hivatal szerint 2020-ban a bogyósgyümölcsűek termése 10 százalékkal lesz több, mint egy évvel korábban, ezen belül a málna termése 60 százalékkal 122 ezer tonnára nő az előző évi rendkívül alacsony terméshez képest.

Az Eurostat adatai szerint az EU belső piacán Spanyolország a legnagyobb frissmálna-exportőr, a vezető
importőr pedig Németország. Az unió belső piacán a legnagyobb fagyasztottmálna-exportőr Lengyelország, importőr pedig Németország. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?