Kevesebb a szabálytalanság a karácsonyi vásárokon

agrarszektor.hu
Az idei téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során mindössze tíz alkalommal függesztették fel egy-egy vállalkozás tevékenységét az ellenőrzött 2200 létesítményből, a forgalomból kivont termékek száma pedig felére csökkent a tavalyinak. Az ellenőrzések során a szakemberek többek között az ünnepekhez kötődő termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító kereskedelmi egységeket és vásárokat vizsgálják.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A téli szezonban minden évben december 1-je és december 31-e között szezonális ellenőrzést tartanak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok szakemberei. A felkeresett mintegy 2200 létesítmény esetében összesen 10 alkalommal vált szükségessé, hogy a szakemberek felfüggesszék egy-egy vállalkozás tevékenységét. Az eddigi mustra során az ellenőrök 23 esetben figyelmeztetést, 65 alkalommal pedig - mintegy 4,8 millió forint értékben - bírságot szabtak ki - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Ezúttal is a higiéniai feltételek biztosításával fordult elő a legtöbb probléma, azonban csökkent a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságok aránya és a tavalyi évhez hasonlóan mindent rendben találtak az élő állatok szállításának ellenőrzése során. Jelentősen javult a forgalomból kivont tételek aránya a korábbi évhez képest, ugyanis a 8 500 termék 1,6 százalékánál merült fel kifogás, míg tavaly ez 3,8 százalékot ért el - tette hozzá az államtitkár.

A komplex vizsgálatot az Földművelésügyi Minisztérium (FM) rendelte el, és az élelmiszerlánc minden fontos területére kiterjed. Az ilyenkor kínált árucikkek sokfélesége miatt a vizsgálat széles spektrumú, a forralt bortól, a szaloncukrokon és töltött édességeken, továbbá a haltermékeken és a virslin át, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokig terjed.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?