2018. június 23. szombat Zoltán

Hírek - Élelmiszer

Kevesebb a szabálytalanság a karácsonyi vásárokon

Az idei téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során mindössze tíz alkalommal függesztették fel egy-egy vállalkozás tevékenységét az ellenőrzött 2200 létesítményből, a forgalomból kivont termékek száma pedig felére csökkent a tavalyinak. Az ellenőrzések során a szakemberek többek között az ünnepekhez kötődő termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító kereskedelmi egységeket és vásárokat vizsgálják.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A téli szezonban minden évben december 1-je és december 31-e között szezonális ellenőrzést tartanak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a megyei kormányhivatalok szakemberei. A felkeresett mintegy 2200 létesítmény esetében összesen 10 alkalommal vált szükségessé, hogy a szakemberek felfüggesszék egy-egy vállalkozás tevékenységét. Az eddigi mustra során az ellenőrök 23 esetben figyelmeztetést, 65 alkalommal pedig - mintegy 4,8 millió forint értékben - bírságot szabtak ki – mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Ezúttal is a higiéniai feltételek biztosításával fordult elő a legtöbb probléma, azonban csökkent a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságok aránya és a tavalyi évhez hasonlóan mindent rendben találtak az élő állatok szállításának ellenőrzése során. Jelentősen javult a forgalomból kivont tételek aránya a korábbi évhez képest, ugyanis a 8 500 termék 1,6 százalékánál merült fel kifogás, míg tavaly ez 3,8 százalékot ért el – tette hozzá az államtitkár.

A komplex vizsgálatot az Földművelésügyi Minisztérium (FM) rendelte el, és az élelmiszerlánc minden fontos területére kiterjed. Az ilyenkor kínált árucikkek sokfélesége miatt a vizsgálat széles spektrumú, a forralt bortól, a szaloncukrokon és töltött édességeken, továbbá a haltermékeken és a virslin át, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokig terjed.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA

    A szakértő szemével

    Hollósi Dávid
    igazgató
    Takarék Agrár Igazgatóság

    Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu