2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Élelmiszer

Koronavírus: padlóra küldte a magyar liba- és kacsamáj bizniszt a járvány

Súlyosan érintette a koronavírus-járvány a korábban a szélsőséges állatvédők által támadott liba- és kacsamáj-termékpályát, ezt pedig tovább tetézte a madárinfluenza. A kereslet és a kínálat is csökkent a Baromfi Termék Tanács adatai szerint.
 
 

Európában az elmúlt évi adatokhoz képest az idén 19%-kal, 46,9 millióra csökkent a vágóhídra került kacsák száma, jövőre pedig további 2%-os visszaesés várható a hivatalos adatokból számolt előrejelzés szerint, írta meg a Világgazdaság. A földrész kacsavágásaiból Franciaország mintegy 80%-kal, míg Magyarország csaknem 8%-os arányban veszi ki a részét.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint az idei első fél évben a hazai baromfivágások száma 2,2%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül 47,5%-kal kevesebb libát és 30,1%-kal kevesebb kacsát vágtak.

A hízottmáj-piacon egyszerre csökken a kereslet és a kínálat

– mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

Ennek az az egyik oka, hogy a szélsőséges állatvédő mozgalmak fogyasztásromboló kampányai folyamatosan hátráltatják e gasztronómiai csúcstermék fogyasztását. A másik, ma még aktuálisabb ok az éttermek, vagyis a fogyasztás fő helyszíneinek a bezárása. A koronavírus-járvány miatt leállt a HoReCa-szektor, márpedig becslések szerint a liba- és a kacsamáj 70-80%-a elsősorban a gasztronómiában talált piacot.

Az áruházláncokban jóval kevesebbet értékesítenek, ezért a járvány súlyosabban érintette ezt a termékpályát

– magyarázta Csorbai Attila.

A keresletet a koronavírus-járvány csökkentette drasztikusan, a kínálatra pedig a madárinfluenza hatott rendkívül negatívan. Az idén ez a betegség kőkeményen sújtotta a baromfiágazatot, elsősorban a víziszárnyasokat. A lúdállomány gyakorlatilag megfeleződött, a kacsák száma pedig a korábbinak a 70%-át éri csak el. A liba az egyik legmagasabb árú, prémium-baromfitermék, ezért a legnagyobb visszaesés ennél a baromfifélénél tapasztalható.

A szakértők szerint a mindennapi élet újraindulása, az éttermek kinyitása után is csak lassan emelkedik majd a májfogyasztás. Ennek az a magyarázata, hogy a liba- és a kacsamáj nem alapvető élelmiszer. A karácsony nagyon fontos időszak a hízottmáj-fogyasztásban, de kérdés, hogy e termékek hogyan kerülnek majd be a kiskereskedelmi láncokba. A termelők most megpróbálják ide átirányítani az értékesítésüket, felértékelődtek a számukra ezek a piacok, annak ellenére is, hogy nem fizetnek olyan jól, mint a gasztronómia.

Csorbai Attila szerint új egyensúlynak kell kialakulnia a piacon, a keresletben, a termelésben és az árakban. A szakértő úgy véli, a nagy fokú piacvesztés miatt a baromfiágazatban is indokolt lenne egy ahhoz hasonló kormányzati beavatkozás, munkahelymegtartó támogatás, bér- és járulék-átvállalás, amilyen a vendéglátás és a turizmus területén történt.

Nagy kérdés, hogy lesznek-e újabb madárinfluenza-járványok, mert ezek ismét alapjaiban rengetnék meg az ágazatot. Az országos főállatorvos november közepén Magyarország teljes területét nagy kockázatúnak minősítette a madárinfluenza előfordulása szempontjából, és ismét elrendelte a baromfifélék zártan tartását. Ezt azzal indokolta, hogy Európában újra megjelent a madárinfluenza magas patogenitású vírusa. Magyarország egyébként csak nemrég, szeptember 8-án nyerte vissza a madárinfluenza-mentes besorolását.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben