Közös kutatóintézetet hozott létre a MATE és a Tungsram

Közös kutatóintézetet hozott létre a MATE és a Tungsram

agrarszektor.hu
Közös kutatóintézetet és kihelyezett tanszéket alapít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Tungsram a vállalatcsoport budapesti székhelyén - a ma kötött együttműködési megállapodás értelmében. Az egyik legfontosabb közös cél olyan mesterséges fényforrások vizsgálata, amelyek vertikális farmokon, növényházakban és a csíráztatott takarmánynövények előállításakor növelhetik a hatékonyságot - tudhattuk meg a MATE közleményéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba, az intézmény rektora kiemelte, hogy a MATE és a Tungsram közös érdeke, hogy az agrárium jövőjét mutató vizsgálatok eredményei ne csak a tudományos kutatásban, hanem az oktatásban is hasznosuljanak. Ennek érdekében a MATE vállalja, hogy az újonnan létesülő tanszék működéséhez tananyagot dolgoz ki, igény szerint szakmai továbbképzéseket szervez, közös pályázati lehetőségeket keres, továbbá szaktanácsadással biztosítja a beltéri növénytermesztés és állattartás során felhasználható kutatások előrehaladását - hangsúlyozta az intézmény rektora.

Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a MATE-val történő együttműködés mérföldkő a felsőoktatás és a versenyszféra együttműködésében, egyike az első alkalmaknak Magyarországon, amikor egy egyetem és egy vállalat agrárkutatások céljából közös kutatóintézetet hoz létre. A Tungsram ezzel is szeretne a magyar mezőgazdaság innovatív jövőjének részese lenni, és visszanyúlni ahhoz a korszakhoz, amikor Magyarország a világ 5 legnagyobb agrárkutató nemzete között volt.

Technológiai szolgáltatóként képesek vagyunk arra, hogy a MATE-val közös eredményeket piacképes megoldásokká formáljuk és világpiaci sikerre vigyük. A megállapodás keretében készségesen fogadjuk a MATE hallgatóit szakmai gyakorlat és duális képzés keretében is

- tette hozzá Jörg Bauer.

2021 májusában - ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt - a Tungsram budapesti telephelyén megépült a régió első, kommerciális méretű kutató és bemutató vertikális farmja, ahol szabályozott klimatikus körülmények között, egyedileg állítható zárt rendszerű automata tápanyagellátás, szén-dioxid-trágyázás és speciális fényreceptek alkalmazásával végezhetők különféle növénytermesztési kísérletek. A 150 négyzetméteres, teljes egészében magyar fejlesztésű és gyártású létesítmény 575 millió forintból épült, az Innovációs és Technológiai Minisztérium 250 millió forintos támogatásával. A mesterséges intelligenciát és gépi tanulást alkalmazó 21. századi technológia számos pontján szenzorok gyűjtik a rendkívül értékes adatokat, melyekhez az együttműködés keretében immár a MATE szakértői és hallgatói is hozzáférhetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?