2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

Hírek - Élelmiszer

Látszik, hogy a német nagykövet szereti a magyar bort

Elismerésének adott hangot a magyar borok színvonalával kapcsolatban a német nagykövet – többek között ez derült ki azon a budapesti tárgyaláson, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter folytatott Heinz-Peter Behrrel. Szó volt a GMO-ról, az orosz embargóról és az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalásokról is.
 
 

Mindkét ország irányába növekszik a kétoldalú áruforgalom, de az egyenleg még mindig Magyarország számára jelent többletet - állapította meg Fazekas Sándor. Heinz-Peter Behr a Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint külön is kitért a magyar borok színvonalára, és úgy vélte, további lehetőségeink vannak a német piacon. Magyarország igyekszik jelen lenni a fontosabb németországi bor és élelmiszeripari kiállításokon, és például a közelmúltbeli berlini Wein Trophyról a magyar borok 11 arany- és 5 ezüstéremmel térhettek haza, illetve több német Michelin csillagos étterem borválasztékában is szerepelnek.

Heinz-Peter Behr (balra) és Fazekas Sándor

A miniszter és a nagykövet egyeztetett a GMO-mentes mezőgazdasági termelésről, illetve az orosz embargóról, amely jelentős kihívások elé állítja az egész európai szektort, különösen a tej- és sertéshústermelőket. Németország – derült ki a tárgyaláson - az Európai Unió és az USA között tervezett szabadkereskedelmi megállapodással (TTIP) kapcsolatban „abszolút, de feltételekhez kötött támogatásának adott hangot”. Fazekas Sándor szerint fontos lenne Európa élelmiszerszuverenitásának megőrzése, mivel az európai népesség élelmezése olyan stratégiai kérdés, amely nem áldozható fel egyéb kereskedelmi nyereségek érdekében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu