2021. április 15. csütörtök Anasztázia, Tas

Hírek - Élelmiszer

Lázár bejelentette, milyen extrakedvezményt adnak a kis sörfőzdéknek

A sokszorosára, évi 200 ezer hektoliterre emelkedhet az a küszöbérték, amely alatt a jövedéki adó csupán 50 százalékát kell megfizetniük a magyarországi sörgyártóknak. A javaslat elsősorban a kisüzemek érdekeit szolgálná. Miközben élesednek az ellentétek a multik és a kézműves gyártók között, a magyar kormány megegyezésre biztatja a Heinekent és a Csíki Sör Manufaktúrát a védjegyhasználat vitájában.
 
 

A kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy emeljék meg azt a küszöbértéket, ameddig a sörgyárak jövedékiadó-kedvezményt vehetnek igénybe. Jelenleg 8 ezer hektoliteres éves termelésig a jövedéki adó csupán 50 százalékát kell megfizetniük Magyarországon, ezt a küszöböt kívánja a kormány 200 ezer hektoliterre emelni – jelentette ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Csíkszentsimonban, az Igazi Csíki Sör gyártelepének meglátogatása után. Az intézkedés a magyarországi sörgyártókra, és a Magyarországon értékesítő manufaktúrákra, így az Igazi Csíki Sör gyártójára is vonatkozna.

A multik és a kisüzemek élesedő vitáját tompítandó a magyar kormány tárgyalásra és megegyezésre biztatja a romániaia Heinekent és a Csíki Sör Manufaktúrát a védjegyhasználat vitájában – nyilatkozta a tárcavezető. Reményét fejezte ki, hogy akár már egy hónapon belül megnyugtató megállapodás születhet „Dávid és Góliát harcában”.

Lázár János elmondta, hogy a magyar kormány képviselői az elmúlt napokban a Heineken Magyarország menedzsmentjével és Hollandia budapesti nagykövetével is tárgyaltak, és arra kérték partnereiket, hogy segítsenek a csíki sörvita megegyezéses rendezésében. Az „élni és élni hagyni” elvének érvényesítését kérik  a Heineken csoporttól, miközben elismerik, hogy a vállalat Magyarországon és Erdélyben is magyaroknak ad munkát, és jelentős mennyiségű adót fizet.

Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúrát üzemeltető Lixid Project Kft. vezetője (balra) és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sörrel koccint / MTI Fotó: Veres Nándor

A miniszter kérdésre válaszolva hozzátette, hogy ha a Heineken nem mutat együttműködést, és továbbra is „el akarja taposni” az Igazi Csíki Sört, a kormány kezében még számos olyan eszköz van, amelyet készen állnak bevetni a magyar nemzeti érdekek védelmében. Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra vezetője szerint már el is kezdődtek a tárgyalások a Heineken Románia és a csíkszentsimoni sörgyár képviselői között, és bízik abban, hogy megegyezés születik a felek között.

A marosvásárhelyi táblabíróság január 27-i ítéletében jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását és forgalmazását. A gyártót a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, hogy az eltulajdonította szellemi tulajdonát. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is.

MTI Fotó: Veres Nándor

A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Csíkszeredában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. 2014 novemberében azonban megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára a gyártó Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.

Lázár János a napokban újabb frontot nyitott a multik elleni küzdelemben, amikor azzal vádolta meg  a nagy magyarországi sörgyártókat, hogy olyan génkezelt hozzáadott anyagokat alkalmaznak, amelyeket Németországban már tilos felhasználni. A miniszter a genetikailag módosított (GMO) alapanyagok kapcsán enzimekről és élesztőtörzsekről beszélt, és külön is nevesítette a Heinekent. A nagy hazai cégek érdekképviselete szerint viszont minden felhasznált söripari alapanyag GMO-mentes, és megfelel a magyar előírásoknak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu