Ősrégi mítosszal számolna le Lázár János: ezen múlik Magyarország szuverenitása

Ősrégi mítosszal számolna le Lázár János: ezen múlik Magyarország szuverenitása

agrarszektor.hu
Le kell számolni azzal a mítosszal, miszerint Magyarország egy kis ország, hiszen az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy ez nem igaz, ahhoz azonban, hogy hazánk 2021-ben ne egy kiszolgáltatott, hanem egy erős ország legyen, oktatásra van szükség - hangsúlyozta Lázár János országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-ért felelős kormánybiztos a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumának bemutatkozó sajtótájékoztatóján. A kuratórium tagjaként hozzátette az, hogy ez legyen a magyar egyetemek és az európai agráregyetemek egyik legjobbja nem presztízskérdés, hanem nemzetgazdasági szuverenitási. Véleménye szerint, ha Magyarország birtokolja a legjobb agrártudást, akkor a 21. században a járműipar mellett a nemzeti agrárium jelenheti a magyar gazdaság motorját.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2021. február 1-jétől a korábbi Szent István Egyetem alapítványi fenntartásban, és új néven, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább. Az Innovációs és Technológiai Miniszter 2021. január 4-én kinevezte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagjait, többek között Lázár Jánost is. A kuratóriumot bemutató sajtótájékoztatón a kormánybiztos kiemelte, sokan egy olyan, kis országnak titulálják Magyarországot, amely nem rendelkezik nyersanyagokkal, illetve ásványi erőforrásokkal, az elmúlt tíz év azonban bebizonyította, hogy ez nem igaz. 

Ideje leszámolni azzal a mítosszal, hogy Magyarország kis ország, le kell számolni a kis ország mentalitással, hiszen gazdagok vagyunk nyersanyagban, édesvízben, jól termő földben, és ma az EU-ban hazánk rendelkezik az egyik legjobb agráradottsággal.

Lázár János hangsúlyozta, ideje a magyar szuverenitást újra fogalmazni, és habár az elmúlt tíz évben sok minden átalakult, rendszerszintű változásra van szükség, szerinte a kereteket kell átalakítani. Mint mondta, a cél, hogy a 21. században ne egy kicsi, kiszolgáltatott, hanem egy erős ország legyünk, ehhez azonban oktatásra van szükség. 

Az, hogy ez legyen nemcsak a legjobb magyar egyetemek egyike, hanem az europai agráregyetemek egyik legjobbja is, nem presztízskérdés, hanem alapvetően nemzetgazdasági szuverenitási, hogy mi birtokoljuk a legjobb agrártudást, agrárképességet. Ha ezt megvalósítjuk, akkor a 21. században a járműipar mellet a nemzeti agrárium, az agrárbiznisz és az élelmiszeripar jelentheti a magyar gazdaság motorját.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03