2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Élelmiszer

Makro adatok a gazda szemével: Bővebben az élelmiszer inflációról

A KSH által publikált fogyasztói árindex 2020 első nyolc hónapjában átlagosan 3,5 %-os növekedést mutat, az előző év azonos időszakaihoz viszonyítva. Ezen belül az élelmiszerek kategóriájában, az előző év decemberéhez képest is 4,5 %-kal nőttek az árak. Az elmúlt öt év (2015-2019) átlagában ez az érték 2,8 % volt, ez lényegében egy gyorsuló inflációs adatot jelez előre. A következőkben arra keressük a választ, hogy 2020-ban vajon a pandémia, vagy egyéb tényezők okozzák utóbbit.
 
 

Az élelmiszerek árindexének ilyen mértékű begyorsulását – több más tényező mellett persze - a fogyasztói kosár összetételében kereshetjük. A teljes inflációs mérésbe 24,96 %-os súllyal számít bele az élelmiszerek kategória, azon belül az alábbi megoszlást láthatjuk az egyes termékfélék között:

Forrás: KSH 2020 alapján Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

A legnagyobb súlya tehát a hús halféléknek van, viszont ami az élelmiszerdrágulást a leginkább befolyásolja, az a sertéshúsok árváltozása. Lényeges kiemelni ugyanis, hogy utóbbi kategórián belül a sertéshús, és annak felhasználásával készülő termékek (felvágottak stb.) 66 %-os súlyt kapnak, tehát az ezekben bekövetkezett árváltozások markánsan befolyásolják az árindex alakulását. Persze nem csak a sertéshús lett drágább, annak helyettesítő termékei is drágulnak értelemszerűen, hiszen a termékek árazási stratégiája ezt megköveteli. További jelentős drágulást láttunk a gyümölcsöknél is, itt alapvetően fundamentális alapon magyarázhatók a magasabb árak. Idén jelentős terméskiesés tapasztalható, ami keresleti piacot hozott magával.

Összegezve a megemelkedett, felgyorsult élelmiszer inflációs adatok alakulásában nagyobb szerepet játszott az afrikai sertéspestis közvetlen hatása, mint a pandémiáé. A bevezetőben feltett kérdésre, miszerint mi alakította az inflációs mutatókat az élelmiszerek körében az a válasz, hogy a pandémia pont abban az időszakban érkezett, amikorra például a magasabb feldolgozottságú sertéshús termékek átárazódtak, ugyanis e termékek gyártásához ekkor kezdték el felhasználni a már magasabb áron átvett vágósertést. A pandémia közvetlenül, az alapvetően jól tárolható élelmiszerek árnövekedését hozta magával, elsősorban azért, mert ezek jellemzően részei voltak a „pánikvásárlási kosaraknak”, tehát az inflációt elsősorban utóbbi két tényező együttes hatása alakította. 

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu