2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Élelmiszer

Mi van itt? - Rengeteg cukor eltűnt az országból

Drasztikusan, 40-45 százalékkal esett vissza a cukorimport az idei első félévben – derül ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adataiból. Nőtt viszont a sertésimport, miközben a tej- és a gabonakivitel is bővült. Bár az orosz embargó érezteti hatását, a külkereskedelmi agrárszaldó nagyjából úgy alakul, mint 2014 hasonló időszakában.
 
 

Mintegy 4,5 százalékkal maradt el a tavalyi értéktől január-júniusban a mezőgazdasági és az élelmiszeripari termékek külkereskedelme, mivel azonos exportérték mellett kismértékben erősödött az import - írja az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentésére hivatkozva a Magyar Idők. Az agrárgazdaság kivitelének értéke 4460, a behozatalé pedig 2778 millió eurót tett ki. Az export túlnyomórésze alapanyagból áll, ugyanakkor a húspiacon az orosz embargó és az ebből adódó túlkínálat még mindig érezteti hatását, míg a tejipar a kvótarendszer eltörlése óta küszködik a túltermelés és az áfacsalások negatív hatásaival.

Az AKI szerint az élősertés-export 2015 első hét hónapjában tízezer tonnával, 19 ezer tonnára csökkent, míg az import 38 ezer tonnára nőtt. A húsfélék kivitele nagyjából megegyezett a 2014 első hét hónapjában mért adattal, de értéke mintegy 34 millió euróval visszaesett, főként a sertés- és baromfihús exportértékének mérséklődése miatt. Az importérték 44 millió euróval lett alacsonyabb, mivel a két fő termékből egyaránt csökkent a behozott mennyiség.

Nyers tejből tíz százalékkal többet exportált Magyarország, az átlagár azonban az egy évvel ezelőtti szint háromnegyedére esett vissza. Eközben a gabonafélék kivitele 23 százalékkal, 721,7 millió tonnára növekedett, az exportérték azonban nem követte ezt ilyen dinamikusan, így 16,5 százalékkal nőtt, és elérte a 820,7 millió eurót.

A legjelentősebb importérték-változást a cukor és a cukoráruk esetében mutatta a statisztika: a behozatal értéke 123,6 millió euróról 85,6 millióra mérséklődött, ezen belül a nád- vagy répacukor importja július végéig 174,5 ezer tonnáról 106,6 ezerre csökkent, értékben pedig 45 százalékkal esett vissza.

Az első hét hónapban a nemzetgazdasági export 8,4 százalékát tették ki az agrár- és élelmiszeripari termékek, az importnak pedig 5,8 százalékát. A kivitel aránya 0,6, az importé pedig 0,1 százalékkal kisebb, mint 2014 első hét hónapjában.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu