2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Élelmiszer

Minnie egérrel mérgezik a gyerekeket

Kivonták a forgalomból a Disney „Minnie Mouse” mintás, három részes reggeliző készleteket, mert a rákkeltő kadmiumból az elfogadott maximális érték több mint kétszeresét mutatták ki bennük. Magyarországon a Tesco számít az áru legnagyobb értékesítőjének.
 
 

Rákkeltő kadmiumot tartalmaznak a Disney „Minnie Mouse” (Minnie egér) mintás, három részes reggeliző készletek, ezért azonnali hatállyal kivonták azokat a forgalomból – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A káros összetevőből a cseh hatóság mutatta ki az elfogadott maximális érték több mint kétszeresét. A Nébih az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült a bejelentésről.

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag, vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében halmozódhat fel, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat.

A hatóság a riasztást követően értesítette a termék legnagyobb magyar forgalmazóját, a Tesco-Global Áruházak Zrt.-t, hogy a kifogásolt árut azonnal vonják ki a forgalomból. A Nébih értesülése szerint a vállalkozás a külföldi beszállító jelzése alapján levette a polcokról a termékeket.

A hivatal kéri, hogy a bögréből, tálkából és tányérból álló kínai előállítású porcelán, 70165 számú tételazonosítóval ellátott készletet ne használják tovább, mivel a kadmium kioldódásának mértékét több tényező befolyásolhatja, köztük a használat módja. Felhívják a fogyasztók figyelmét arra is, hogy amennyiben használat során bármilyen tünetet észlelnek, feltétlenül forduljanak orvoshoz.

A kifogásolt termékek visszavásárolhatóságáról a forgalmazó dönthet, és határozhatja meg a kártalanítás feltételeit és módját. A hivatal azt javasolja, hogy a fogyasztók ezekről előzetesen a vásárlás helyén tájékozódjanak.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben