2020. június 5. péntek Fatime

Hírek - Élelmiszer

Mit ettünk és ittunk karácsonykor? Jobb nem tudni

Az ünnepi időszakban kétszáz tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból.
 
 

Csaknem 7500 ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés hat hete alatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ellenőrök, akik elsősorban az ünnepekhez kötődő termékeket vizsgálták, 108-szor figyelmeztettek, 310 alkalommal pedig bírságot szabtak ki, összesen mintegy 34 millió forint értékben. Majdnem kétszáz tonna élelmiszert kivontak a forgalomból.

A november 18. és december 31. között zajló ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálta, míg végrehajtását a megyei kormányhivatalok alá tartozó élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok, valamint a növény- és talajvédelmi igazgatóságok szakemberei végezték.

Vizsgálták a hús és húskészítmények, az édesipari termékek előállítását és forgalmazását, a zöldség-gyümölcs forgalmazást, a karácsonyi megnövekedett forgalommal érintett vendéglátókat, és az élőállat szállításokat. A vizsgálandó termékek között kiemelten kezelték a friss húst, a halat, a füstölt húskészítményeket, a virsliket, a borokat, a pezsgőket, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.

A szakemberek országosan 7438 ellenőrzés végeztek, 1035 élelmiszer előállító helyen, 3729 esetben pedig az élelmiszer-forgalmazásban, továbbá
931 vendéglátóhelyen és 1743 állatszállítmánynál. Az ellenőrök megvizsgáltak több mint 40 ezer belföldi és külföldi élelmiszer tételt. Ebből 1,7 százalékot, azaz 198,5 tonnát vontak ki a forgalomból. Az ellenőrzéseken során 108 alkalommal figyelmeztetéssel, 310 esetben pedig bírságoltak - mintegy 34 millió forint értékben - az ellenőrök.

Ez alkalommal sor került a fogyasztói kiszerelésű fagyasztott tengeri halak mintavétellel egybekötött célellenőrzésére, valamint a malachúsból kimutatható gyógyszer maradékanyagok célzott vizsgálatára is. A több paraméter ellenőrzésére irányuló laboratóriumi vizsgálatok még folynak - olvasható a tájékoztatásban.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu