Ezermilliárdos kárt okoz az élelmiszerhamisítás: így lépne fel ellene egy magyar cég

Ezermilliárdos kárt okoz az élelmiszerhamisítás: így lépne fel ellene egy magyar cég

MTI
Élesben működik januártól az élelmiszer-hamisítások gyors azonosítása a Halker Kft.-nél, a módszertant a cég által vezetett konzorcium fejlesztette ki egy 1,46 milliárd forintos projekt részeként, 912,8 millió forint európai uniós támogatással - hangzott el a projektzáró rendezvényen, a cég balatonboglári üzemében.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Tukarcs János gazdasági igazgató beszélt arról, hogy az élelmiszer-hamisítás Európa-szerte komoly probléma, a csalások becslések szerint évente 7-50 milliárd euró kárt okoznak. A szakember rámutatott, hogy az élelmiszer-kereskedelemmel, -gyártással és -feldolgozással foglalkozó, 30 éve alapított magyar családi vállalkozásnak, a Halker Kft.-nek is alapvető fontosságú, hogy az általa vásárolt, forgalmazott élelmiszerek megbízhatóak legyenek.

A társaság az élelmiszerbűnözés, élelmiszerhamisítás elleni küzdelemben konzorciumi partnereivel, a Seqomics Kft.-vel és a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal kidolgozott egy új, innovatív élelmiszer-ellenőrző módszertant. Ahogy a gazdasági igazgató jelezte, a nem megfelelő minőségű termékeket gyorsan vissza fogják fordítani a jövőben a beszállítóik felé. Tukarcs János várakozásai szerint másoknak is szükségük lesz erre a szolgáltatásra, és ezáltal nagymértékben fog növekedni a bevizsgált termékek aránya a gasztronómiában.

A projekt keretében a termékek azonnali helyszíni bevizsgálását lehetővé tevő új logisztikai bázis valósult meg élelmiszerbiztonsági laboratóriummal, hűtőházzal a Halker Kft. balatonboglári telephelyén. A beruházásnak köszönhetően a konzorciumi tagok 19 munkahelyet tudnak megőrizni. A Kombinált kvantitatív diagnosztikai eljárások fejlesztése élelmiszer-hamisítások gyors azonosítására című projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A gazdasági igazgató elmondta, hogy 1997 óta több milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre boglári telephelyükön, és egy újabb pályázatuk áll elbírálás alatt, amelynek sikeressége esetén egy 2200 négyzetméteres húsfeldolgozóval és hűtőházzal bővítenék a balatoni bázist. A cég Veszprémben és Szombathelyen is rendelkezik telephellyel. Tukarcs János, az MTI tájékoztatására elmondta, a több mint 500 főt foglalkoztató, és több mint 4 ezer féle terméket áruló Halker Kft. 2021. évi árbevétele várhatóan meghaladja a 21 milliárd forintot.

A szakember hozzátette, hogy a vállalat nyereségességére erősen hatott a járvány. A veszteségeket sikerült csökkenteni költséggazdálkodással, a termékösszetétel alakításával, új piacok szerzésével, így végül, az idei erős nyárnak, a belföldi turizmusnak köszönhetően sikerült kompenzálni a tavalyi 20-25%-os visszaesést az eredményességben - mondta el Tukarcs János.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?