2020. április 2. csütörtök Áron

Hírek - Élelmiszer

Most Csányi cége is betörhet a hatalmas piacra

A Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Pick Szeged Zrt. és az önkormányzati tulajdonban lévő Pápai Hús Kft. is szállíthat sertéshúsokat Kínába. cégek megkapták a szükséges engedélyt, de még meg kell jelenniük a kínai karantén hivatal honlapján is.
 
 

Újabb két magyar húsipari cégnek adott szállítási engedélyt a Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala (CNCA) – jelentette be Budai Gyula miniszteri biztos. Most a Csányi-érdekeltségű Pick Szeged Zrt. és az önkormányzati tulajdonú Pápai Hús Kft. előtt nyílhat meg a kínai piac.

Ahhoz, hogy a két cég valóban megkezdhesse a szállításokat, arra van szükség, hogy a vállalatok a Kínai Népköztársaság Minőségellenőrzési és Karanténozási Hivatalának (AQSIQ) honlapján is megjelenjenek, de ez várhatóan heteken belül megtörténik. Budai Gyula tájékoztatása szerint a két vállalkozás összesen négy üzeme exportálhat Kínába. Ezek a vállalatok már 2012-ben is átestek kínai helyszíni ellenőrzésen, ennek ellenére csak most kapták meg a szállítási jogot.

Sok disznó esznek a kínaiak
Kína a világ sertéstermelésének csaknem felét adja, de így is jelentős importra szorul. A csaknem 7 millió tonnás éves globális sertéshúsimport legnagyobb részét Oroszország mellett Kína bonyolítja le. A kínaiak évente és fejenként átlagosan mintegy 40 kilogramm sertéshúst fogyasztanak.

Az első fagyasztott sertéshús-szállítmány 2014 novemberében indult Magyarországról Kínába, azóta havi 120-130 konténer (mintegy 3000-3200 tonna) áru érkezik az ázsiai országba. A kínai piacon éppen azokat a termékeket keresik, amelyek az Európában csak korlátozottan eladhatók, mint például a köröm, a fül, a fej és a császárhús. E termékek árai a kínai piacon nagyon magasak és a jó minőségű magyar termékek keresettek.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu