2022. május 26. csütörtök Fülöp, Evelin

Hírek - Élelmiszer

Nem dobják ki az OMÉK-on megmaradt élelmiszereket

Magyarországon évente csaknem 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki a kukába. Ez átszámítva, háztartásonként mintegy 40 kilogrammot jelent, noha vannak családok, ahol a mindennapi élelem beszerzése is gondot okoz. A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) szervező Agrármarketing Centrum (AMC) ezért úgy döntött, hogy a kiállításon megmaradt még fogyasztható, illetve tartós élelmiszereket jótékony célra ajánlják fel.
 
 

Ahogyan az európai országok többségében, úgy Magyarországon is óriási probléma az élelmiszerpazarlás – áll az AMC közleményében. A világon évente 1,3 milliárd tonna, még fogyasztható élelmiszer megy kárba, miközben majdnem ugyanennyi, 1,3 milliárd ember éhezik a Földön. A világ számos országában már évtizedek óta működő, és külföldi mintára Magyarországon 2006-ban alapított Magyar Élelmiszerbank Egyesület civil szervezeteken keresztül osztja szét a még fogyasztható, illetve tartós élelmiszereket a rászorulóknak, amelyeket általában áruházaktól, feldolgozó üzemektől, élelmiszeripari cégektől szereznek be.

Számos nemzetközi kiállításon tapasztaltak után idén az AMC úgy döntött, hogy az OMÉK-on megmaradt, még fogyasztható, valamint az esemény zárása előtti elszállításból hátramaradó tartós élelmiszereket a kiállítóktól jótékony célra összegyűjtik és a Magyar Élelmiszerbank közreműködésével rászoruló családoknak juttatják azokat. Az élelmiszereket két raktárhelyiségben gyűjtik a Hungexpo területén. A vásár kiállítói egyéni döntés alapján ajánlhatnak fel ennivalót. Az ilyen módon összegyűjtött felajánlásokat az OMÉK-ot követő néhány napon belül juttatják el a rászorulóknak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben