Nyolcadik hónapja emelkednek a globális élelmiszer árak, közeleg egy újabb Arab tavasz?

Nyolcadik hónapja emelkednek a globális élelmiszer árak, közeleg egy újabb Arab tavasz?

Takarék Agrár24
A COVID 19 pandémia első, tavaszi hullámában Magyarországon és a világ számos pontján nem azon gondolkodtak a lezárások közepette az emberek, hogy mennyibe kerül az élelmiszer, hanem hogy egyáltalán sikerül-e beszerezni. A kígyózó sorok, pánikvásárlók okozta terheléses támadást túlélték az élelmiszer ellátási láncok, a kis és nagykereskedelmi logisztika is jól vizsgázott.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 2020-as nyári "felszabadulás" a második hullám érkezése előtt valószínű hozzájárult ahhoz, hogy a fogyasztás és az élelmiszer árak is emelkedő pályára álltak, de a háttérben a leginkább meghatározó tényező Kína élelmiszer vásárlása, az állatbetegségek és az export korlátozások. A mai blogbejegyzésben a dráguló élelmiszer kategóriákat, azok egymásra gyakorolt hatását, összefüggéseit gyűjtöttük össze röviden.

Forrás: FAO, 2020, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A FAO és sok elemző is már 2020 utolsó negyedévében megkongatta a vészharangot, hogy globális szinten gondot okozhat az élelmiszerek tartós drágulása.

A mögöttes kategóriákat vizsgálva az látható, hogy az olajok és olajos magvak (138 indexérték), a gabonák (124) és a tejtermékek (111) drágultak a legjobban az utóbbi 8 hónapban a 2014-2016 átlagárakhoz képest, de már zárkóznak fel a húsok (96) és a cukor is (94).

Ahogy nőnek az árak, és az időjárás-terméshozam vonalon sem csökken a bizonytalanság, sok termelő ország várhatóan export korlátozásokat, vámokat vezet be, ahogy tette Argentína és Oroszország is. Ezek a kínálat oldali korlátozások további áremelkedést generálnak, miközben Kína étvágya sem hagyott alább, mert rekord mértékben importáltak kukoricát az Egyesült Államokból 2021. januárban is, az USDA adatai alapján.

Az összetett élelmiszer árindex várhatóan tovább emelkedik, mert közben a kőolaj ára is lendületet vett, részben a Texasi rendkívüli időjárás és ellátási zavarok miatt. Az emelkedő gabona, valamint szója árak szükségszerűen beépülnek a hús árába is, a cukor piacnak pedig a turizmus és vendéglátás újraindulása adhat egy lökést 2021 második felétől.

A FAO Élelmiszer Index 2011 első felében érte el előző csúcsát 136 fölötti értékkel, és ekkor következett be az Arab tavasz forradalmi hullám is. A legnagyobb kérdés az, hogy a lezárások okozta gazdasági kiesés és növekvő munkanélküliség mellett a fejlődő és a fejlett országok vásárlói mennyire adnak hangot elégedetlenségüknek 2021-ben és utána, ha tovább emelkedik az élelmiszerek ára.

Írta: Antal Áron, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?