Nagyot drágulhat az étel a Fit for 55 EU-s célok mentén

Nagyot drágulhat az étel a Fit for 55 EU-s célok mentén

Takarék Agrár24
Július 14-én az Európai Bizottság bemutatta a "Fit for 55" szabályozási tervezet csomagot, amely az EU Green Deal-t jelenti, és nem kevésbé ambíciózus célt tűzött ki, minthogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkenjen az EU országok üvegházhatású gázkibocsájtása (ÜHG). A javaslat csomag rövid idő alatt már jelentős vitákat generált a politikai spektrum minden oldalán. Ami eddig a legnagyobb zajt keltette, az az, hogy a mobilitás zéró emisszióssá tételének költségeit, például a belső égésű motorral hajtott autók elektromosra cserélését hogyan tudják majd viselni a szegényebb háztartások. A mai blogbejegyzésben az élelmiszerek árára gyakorolt, akár már éven belül jelentkező hatást mutatjuk be vázlatosan.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jogos a kérdés, hogy miként hathat éven belül az élelmiszer árakra egy több éves átfutású, még el sem fogadott EU-s szabályozás tervezet. A válasz a széndioxid kvóták európai piacában (ETS) rejlik, ahol már a bejelentés előtt emelkedtek az árak, és piaci szereplők szerint ezekre tett rá az EU javaslatcsomag, amely konkrét célárakat és az ETS piacot érdemben befolyásoló elemeket tartalmaz. Az ETS piac drágulása jelenleg már az 50 EUR/, ha kitart, rövid időn belül begyűrűzik az ipari, vállalati szektor villany számláiba is. 2022-ig akár 40-60%-kal is emelkedhetnek a magyar élelmiszertermelők, feldolgozók villany költségei is. Az élelmiszer ellátási láncok, egészen a fogyasztó asztaláig nem kis mértékben használnak fel villany és egyéb energiát. Egy olasz tanulmány szerint a takarmány előállítástól kezdve a csomagolásig 1 kg hústermékhez például átlagosan 50-55 MJ energiát használ el az előállítás. E komplex rendszerbe beleértendő a takarmánytermelés, az állat hízlalása, a vágás-darabolás, a továbbfeldolgozás, a csomagolás illetve maga a szállítás is (legalább az áruházig, értékesítés helyéig). Így az egyes fázisárakra legalább 3-5% költségnövekmény rakódik, már a villamosenergia költség emelkedésén keresztül, a többi hatásról (pl. földgáz és gépjármű üzemanyagok áráról) nem is beszélve.

Közép-hosszú távon éreztetheti hatását, ha valóban megvalósul a Fit for 55 importra számított ÜHG kibocsátást terhelő vám/tarifa tervezete, amely például a műtrágyák kapcsán már nevesítve is van a tervezetben, mert így biztosítható, hogy ne harmadik országokba tevődjön át a szennyező tevékenység. Utóbbi kapcsán fontos tisztában lenni azzal, hogy nem lesz elég, ha csak a műtrágya importot terheli majd ilyen extra környezeti tarifa, hanem a végtermékekig bezárólag, minden feldolgozási szintnél fontos ezt terhelni a takarmány alapanyagoktól a húskészítményekig bezárólag. Ha a tervezet többi agráriumot érintő kibocsátás csökkentő intézkedésén túl az import tarifák is konzekvens módon bevezetésre kerülnek, akkor biztosan, és érezhető mértékben drágulni fognak az élelmiszerek az Európai Unió területén, így Magyarországon is. Az EU piacán értékesítő, helyi mezőgazdasági termelőknek kis reménysugár, hogy a tengerentúli szállítás ÜHG tarifái is emelkedni fognak, így a logisztikai költségek szintjén javul a rövid ellátási láncok versenyképessége.

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a fenntarthatóságnak ára van, de eddig az élelmiszer árak tekintetében kevésbé volt meghatározó, mint az energetikában. Ez a végső tervezettől függetlenül is, szinte biztosan változni fog az EU-ban, de fontos tisztában lenni azzal, hogy érdemi külső energia input (pl. műtrágyázás) nélkül nem tudunk megfelelő mennyiségű élelmiszert termelni a világ népességének. Egy extrém példa okáért, a középkor előtti, extra külső energia (gépek, műtrágyázás etc.) nélküli mezőgazdasági műveléssel főre vetítve közel 30 hektár földterületet kellene felhasználni, miközben a világ jelenlegi lakosságszáma mellett a rendelkezésre álló termő terület ~0,2 hektár/fő.

Összefoglalásként; tehát a vita nem elsősorban az energiamennyiség csökkentésére, hanem annak megújuló alapú, realitások talaján mozgó kiváltására kellene hogy koncentráljon, figyelembe véve azt is, hogy a szegényebb háztartások is megfelelő minőségű, és mennyiségű élelmiszerhez jussanak, még elérhető áron. Össztársadalmi fenntarthatóság nélkül nem teljesülhetnek a Fit for 55 célkitűzései sem.

Írta: Antal Áron és Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?