2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Élelmiszer

Olcsó disznón hízik Csányi cége és a hazai húsipar

Ritka jó évet zárhattak tavaly a talpon maradt nagy hazai húsipari vállalatok. A kiugró eredményesség arra vezethető vissza, hogy a felvásárolt sertések ára 20-25 százalékkal zuhant, miközben a húsárak jelentősen nem csökkentek. Az iparági hurrá hangulat az idei első félévben is folytatódhat, mivel az előrejelzések szerint addig nem várható sertésdrágulás sem nálunk, sem az unióban. A sertéstartók viszont a drasztikus áresés miatt hatalmasat buknak.
 
 

Nagy és meglepő profittal zárta az elmúlt évet a hazai húsipar, legalábbis ahhoz képest, milyen teljesítmény jellemezte a vállalatok gazdálkodását a korábbi években. A meghatározó hazai cégek sokáig inkább  veszteséggel vagy „nulla körüli” eredménnyel működtek, tavaly már viszont szinte mindegyikük jelentősnek mondható nyereséget ért el.

MTI-fotó: Ujvári Sándor

Azt már a tulajdonos gyulai önkormányzat hivatalosan is bejelentette, hogy a Gyulahús Kft. 500 millió forintos nyereséget ért el 5 milliárd forintos forgalom mellett 2015-ben. Ez húsipari szinten (is) kimagaslóan nagy, 10 százalékos árbevétel arányos nyereséget jelent. Az agrárszektor.hu információi szerint tavaly jelentősen növelte adózás előtti eredményét a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő Pick Szeged Zrt. is, az olasz tulajdonú Kométa 99 Zrt. és a szlovák Mecom Group s.r.o.-hoz tartozó szolnoki-békéscsabai Kaiser Food pedig a 2014-es veszteségből fordította át gazdálkodását nyereséges termelésbe 2015-ben.

Ha csak az árbevételi adatokat nézzük, érdekes módon nem a Csányi-féle Pick vezeti a hazai húspiacot, hanem az olasz érdekeltségű, szintén nyereségesen működő kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. A cég – a legutolsó, 2014-es mérlegadatok szerint - 72,9 milliárd forintos árbevételt ért el, míg a Pick 69,4 milliárdot. Az utóbbi években azonban csökkent a két vállalat közötti különbség, és biztosra vehető, hogy ismét Csányié lesz a húsipari vezető szerep, ha az idén megépül a bankvezérhez köthető mohácsi gigavágóhíd. Húsipari hírek szerint a Hungary-Meat-ben érdekelt Piero Pini húsipari befektető egyébként is arra törekszik, hogy egyre inkább lengyelországi – szintén hatalmas méretű – feldolgozójának termékeivel lássa el a magyar piacot (is).

Húsipari erősorrend (2014-ben, forint)
                                        Árbevétel                  Adózás előtti eredmény

Hungary-Meat Kft.        72 911 115 000              3 269 276 000
Pick Szeged                    69 440 537 000              2 234 837 000
Kometa 99 Zrt.              25 462 874 000                -250 813 000
Kaiser Food                    10 180 136 000             -2 951 157 000
Gyulahús Kft.                  4 598 627 000                  171 002 000

Forrás: ceginfo.hu


A látványos tavalyi teljesítményjavulás mögött egyértelműen az húzódik meg, hogy a húsipari költségek – ezen belül az önköltség 70 százalékát kitevő sertésárak - jelentősen estek az uniós szintű túlkínálat miatt. A 420-440 forintos korábbi kilónkénti sertésfelvásárlási árak az év végére 300-310 forintra süllyedtek, és ez legalább 20-25 százalékos árcsökkenésnek felelt meg.

Az Agrárgazdasági Kutatró Intézet szerint így alakultak a sertésárak:

 

Emellett a feldolgozók pozícióit erősítette az is, hogy más költségelemek – így például az energiahordozók – ára is mérséklődött, miközben a húsipari átadási árakat nem kellett jelentősen csökkenteni. Jót tett az élősertésekre és a félsertésekre vonatkozó, 5 százalékra redukált áfa is, mivel fehérítette a hússzektort, így a legálisan működő cégek piacot nyerhettek.

A húspiaci helyzet szépséghibája, hogy a felvásárlási árak csökkenése miatt a sertéstartók hatalmasat buktak. Korábbi termelői nyilatkozatok szerint önköltségük elérte a kilónkénti 380 forintot, ezért az alacsony felvásárlási árak – az úgynevezett állatjóléti és egyéb agrártámogatásokkal együtt is – eladott hízónként legalább 4-5 ezer forintos veszteséget eredményeztek.

Voltak azért "meglepetéscsődök" is
A húsipari eredményjavulás közepette meglepetésnek tűnhet, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő pápai húsipari csoport és a szintén jelentős piaci szereplőnek mondható törökszentmiklósi Surjány-Hús csődbe ment 2015-ben. E cégeknél főként adósságproblémák, illetve finanszírozási gondok lehetetlenítették el a termelést, bár az összes legális céget sújtó feketegazdaság, a sokszor irreálisan olcsó import vagy a multinacionális élelmiszerláncokkal szembeni kiszolgáltatottság is a lehetséges okok között szerepelt.


E szempontból a helyzet várhatóan az idei év első felében sem javul, mivel az uniós előrejelzések szerint az év közepéig nem valószínű a sertésárak növekedése a közösségi piacon. Ezek az árviszonyok tovább kedvezhetnek ugyanakkor a húsipari cégeknek, és például segíthetnek abban is, hogy a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra mérséklése tartósabban mérsékelje a fogyasztói árakat a kiskereskedelemben. Mint ismert, a tőkehús áfája januártól csökkent 27 százalékról 5 százalékra, és az eddigi tapasztalatok szerint a kereskedők a jelentős adóváltozást továbbadták a vásárlóknak, vagyis a fogyasztói árak csökkentek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu