Fontos dolog derült ki a PICK szalámik csomagolásáról: te gondoltad volna?

Fontos dolog derült ki a PICK szalámik csomagolásáról: te gondoltad volna?

agrarszektor.hu
Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a PICK Szeged Zrt., 2023 január végétől ugyanis a szeletelt PICK szalámik után már a HERZ sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra. Az elmúlt időszakban közel 1,7 milliárd forint értékű beruházást végrehajtó PICK a magyar tulajdonú húsipari gyártók közül úttörő módon kötelezte el magát a termékei csomagolásához felhasznált műanyag mennyiségének mérséklése mellett, és ennek megfelelően 2022-ben 300 tonnával kevesebb műanyag és papír csomagolást használt fel. A többlépcsős folyamat célja az is, hogy 2025-re a PICK és HERZ szeletelt tálcás termékek 100 százalékban újrahasznosítható csomagolóanyagban kerüljenek az üzletekbe.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A környezettudatosság mellett elkötelezett PICK 2018 óta csökkenti csomagolásaiban a felhasznált műanyag mennyiségét - derül ki a cég közleményéből. A műanyag csomagolóanyag éves felhasználását két év alatt 60 tonnával sikerült mérsékelni, köszönhetően annak, hogy a vállalat a szeletelt termékek csomagolásához felhasznált fólia vastagságát közel negyedével csökkentette. 2022 első negyedévére a boltokban kapható legtöbb szeletelt PICK szalámi tálcamérete is kisebb lett 3 centiméterrel, ami további 14 százalékkal mérsékelte a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét.

Vállalatunk elkötelezett amellett, hogy termékeink kevesebb műanyagot igénylő, környezetkímélőbb csomagolásokban kerüljenek a boltok polcaira. Büszkék vagyunk rá, hogy az általunk felhasznált műanyag csomagolóanyagok súlyát a korábbi 60 tonna után 2022-ben további 100 tonnával sikerült mérsékelnünk a tálcaméretek optimalizálásának köszönhetően. A kisebb tálcaméret miatti kartonméret-csökkentésnek köszönhetően pedig éves szinten mintegy 200 tonnával kevesebb papírt használtunk fel termékeink gyűjtőcsomagolásához

- mondta el Haluska Adrienn, a Bonafarm operatív minőségirányítási és termékfejlesztési igazgatója a Pick Szeged Zrt. képviseletében. 

Újabb 14 százalékos műanyagcsökkentést jelent, hogy 2023. január végétől már a HERZ sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra. A 3 centiméterrel kisebb, betekintő ablakos, visszazárható csomagolás prémium dizájnt kap, a HERZ sonkák hústartalma pedig mindegyik termék esetében meghaladja a 80%-ot, miközben a portfólió nagyobb részét 90-97% közötti hústartalmú sonkák teszik ki. A felhasznált műanyagmennyiséggel párhuzamosan csökken a szállításhoz használt papírcsomagolás mennyisége is, ez a HERZ sonkák esetében további kb. 26 tonna papírmegtakarítást fog eredményezni 2023-ban. Mindennek köszönhetően pedig jelentősen javul a szállítási hatékonyság is.

A PICK az elmúlt években a fenntarthatósági és automatizálási törekvései megvalósíthatósága érdekében mintegy 1,7 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat szegedi, alsómocsoládi és bajai telephelyein, ezek közül is kiemelkednek a bajai, sonka csomagolást támogató fejlesztések. A műanyagcsökkentés mellett az új sonkaszeletelő- és csomagolósorok jelentős hatékonysági és minőségi javulást is eredményeznek. Az új gépsorok az ipar 4.0 technológia támogatásával biztosítják a hatékony, automatizált működést, visszacsatolást adnak a gyártási folyamatokról, ezáltal feltárva a további fejlesztési lehetőségeket. A gyártási folyamat az emberi érintés kiküszöbölésével még higiénikusabbá vált. A sonkák minőségi megjelenését és a fogyasztás élményét az is növeli, hogy a modern - precíziós - technológiának köszönhetően azonos mennyiségű terméket is precízen hajszálvékony szeletekre lehet vágni. Ezenfelül a bajai üzemben kamerás minőségellenőrzési rendszer is biztosítja, hogy minden tálcába csak kiváló minőségű sonka kerüljön.

A vállalat most épülő szegedi szalámiüzeménél is kiemelt figyelmet kapnak a fenntarthatósági szempontok, így az új szalámiüzem tetőfelületére napelemes rendszert telepítenek, ezáltal 750 000 kWh-val csökkentve a külső villamosenergia-hálózatból vásárolt energiaigényét. Az energiahatékony gépészeti megoldásoknak köszönhetően pedig az épület melegenergia-igényének mintegy 50%-át lesz képes fedezni a keletkező hulladékhőből.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 15. 10:01