2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Élelmiszer

Őszi agrárkamarai választások: indul a harc a fontos posztokért

Közös listát állítana a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (Magosz) a november elejei előrehozott agrárkamarai választásokra a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). A MOSZ együttműködést kezdeményezett az ügyben, mert megítélése szerint a társas vállalkozásoknak másként nem lenne esélyük bejutni a kamarai döntéshozó fórumokba. A Magosz elnöksége a napokban tárgyalja az ügyet.
 
 

Hátrányos a jelenlegi agrárkamarai választási rendszer a társas vállalkozások számára – állapítja meg közleményében a MOSZ, amely a társas vállalkozások érdekképviseletét látja el. Ezért a szervezet együttműködést kezdeményezett az egyéni gazdaságokat reprezentáló Magosszal.

A MOSZ azt szeretné elérni, hogy közösen állíthasson listát a Magosszal a november 3-ra kitűzött, előrehozott agrárkamarai választásokra. A MOSZ szerint ugyanis önállóan a társas vállalkozások nem juthatnának be az agrárkamarai döntéshozó testületekbe, így az arányos képviselet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül nem valósulna meg. Az agrárszektor.hu információi szerint a Magosz elnöksége a napokban tárgyalja az ügyet.

A MOSZ szerint ma a 2013-ban megtartott, előző agrárkamarai választáson sem érvényesült az arányos képviselet követelménye. A szervezet szerint ugyanis a „ki kit győz le” elven alapuló választási rendszer kizárólagos szerepet nyújt a győztesnek, míg a vesztesekre leadott voksok nem érvényesülhetnek. A társas vállalkozások – teszi hozzá a MOSZ - kisebb létszámuk miatt nem rúghatnak labdába az egyéni gazdálkodók mellett, akik jóval többen veshetnek részt a kamarai választásokon.

Ma a mezőgazdasági termelés - elsősorban az állattenyésztés - meghatározó részét előállító és a kamara fenntartásában is terhet viselő társas vállalkozásoknak nincs semmilyen képviseletük a kamara döntéshozó fórumaiban – állítja a MOSZ. A közlemény szerint az eljárási szabályok is nehezítik vagy lehetetlenné teszik a társas vállalkozások részvételét a kamarai fórumokban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu