2019. szeptember 17. kedd Zsófia

Hírek - Élelmiszer

Rágó? M&M's cukorka? Ettől fehér a mázuk!

Kekszek tejkrémje, rágók és cukorkák fehér mázas bevonata, fehércsoki - jellemzően ezekben a termékekben használják a titánium-oxidot ara, hogy az élelmiszer ragyogóan fehérnek tűnjön. A franciák nem kérnek belőle.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A titánium-oxid a titán természetes oxidációjával jön létre, fényvisszaverő képességét számos termékben hasznosíta az ipar, a kozmetikumoktól kezdve a gyógyszereken át az élelmiszerekig. Franciaországban a mezőgazadsági és élelmiszeripari törvény módosításakor került asztalra az a javaslat, hogy a titánium-oxidot tartalmazó termékeket száműzzék az országból 2020-ra. A kezdeményezést egy tavaly napvilágot látott tanulmány indította el. Eszerint a titánium-nanorészecskékkel etetett patkányokban nem rosszindulatú tumorkezdemények jelentek meg. Íme 963 élelmiszer, amiben van titánium-oxid.

Vaklítóan fehér cukormáz

A tanulmány alapján a franciák benyújtottak egy javaslatot az Európai Vegyianyag-ügynökséghez (ECHA) arra, hogy "feltehetően karcinogén" besorolást kapjon ez az élelmiszer-adalékanyag. Februárban az Európai Bizottsághoz is azzal a kéréssel fordultak, hogy függessze fel a titánium-oxid élelmiszeripari engedélyét. Ezután a Bizottság felkérte az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóságot (EFSA), hogy vizsgálja meg a kérdést, aki a maga részéről négy tanulmányt rendelt meg az ügyben.

A franciaországi Mars csokigyár nem várta meg a döntést, máris jelezte, hogy a vásárlói megnyugtatása érdekében a megadott határidőig változtatni fog a recepúrán. A kis, kézműves cukrászatoknak azonban nagyobb kihívás lesz a fehér cukormázzal borított édességeket továbbra is fehéren tartaniuk. Az amerikai exportőrök pedig aggódni kezdtek: Európát eddig egységes piacnak gondolták, merőben szokatlan, hogy egyetlen tagállamába szigorúbb feltételekkel szállíthatnak édesipari termékeket. Ez valószínűleg nem is lesz így, miután Brüsszel éppen az idén módosította a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló uniós irányelvet, így a kettős élelmiszer-minőség tilalmát is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu