Rengetegen veszik ezeket az élelmiszereket: pedig veszélyesek is lehetnek

Rengetegen veszik ezeket az élelmiszereket: pedig veszélyesek is lehetnek

agrarszektor.hu
Nem csak az elhízás miatt veszélyesek az ultrafeldolgozott élelmiszerek, ugyanis a sok adalék, tartósítószer és más egyéb miatt több emberi szerv esetében is növelhetik a rák kialakulásának kockázatát. Egy friss kutatás megállapította, hogy mely három ráktípus kialakulásában játszhat szerepet ezeknek az élelmiszereknek a nagy mennyiségben történő fogyasztása.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az úgynevezett ultrafeldolgozott élelmiszerekről (UPF) több ízben kiderült már, hogy ezek fogyasztása nem éppen a hosszú élet záloga. Fogyasztásukat kapcsolták már nemrég a stroke-hoz és a szívbetegségekhez is, most pedig újabb veszélyére mutatott rá egy új tanulmány - írta meg a HVG.hu. Ezt a Bristoli Egyetem, valamint a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség kutatói végezték, és kiderült: az ultrafeldolgozott élelmiszerek a nyelőcső-, torok- és szájrák kialakulásának kockázatát is növelhetik.

Az ilyen ételek nagy mennyiségben történő fogyasztása miatti elhízás nem egyedüliként volt felelős a rák kockázatának növekedéséért. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek - mint azt a nevük is sugallja - alapos feldolgozáson esnek át, ebből fakadóan pedig sok adalékanyagot, tartósítószert, aromát, színezéket és emulgálószert tartalmaznak. Ezek pedig már „eredendően károsak” az emberi szervezet számára - függetlenül a súlygyarapodástól. És ha ez nem lenne elég, még a csomagolásból, valamint a gyártási folyamatból is kerülhetnek az ilyen élelmiszerekbe mérgező anyagok.

Ugyanakkor a rák és az UPF-ek közötti kapcsolat jobb megértéséhez még további vizsgálatokra van szükség. A kiegyensúlyozott, változatos étrend tartása - melyben szerephez jutnak a zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű termékek is - azonban egy olyan általános jó tanács, melyet a fenti eredmények miatt is érdemes lehet követni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?