2020. október 22. csütörtök Előd

Hírek - Élelmiszer

Riasztó adatokról számolt be Áder János

Ötven százalékkal több élelmiszerre és harminc százalékkal több vízre lesz szüksége 2050-re az akkorra csaknem 10 milliárd lakosra duzzadó emberiségnek Áder János köztársasági elnök szerint. Riasztó adatokról számolt be a klímaváltozással és a vízválsággal kapcsolatban.
 
 

A Föld vízkészletének csak 2,5 százaléka édesvíz, azonban az édesvízkészlet jelentős része a sarki jégtakaróban található, így a valóban rendelkezésre álló édesvízkészlet csak 0,7 százalék – állapította meg Áder János a gödöllői Szent István Egyetemen tartott előadásában. Ráadásul a felmelegedés miatt folyamatosan nőnek a Földön a vízhiányos területek, a vízhiány pedig kihat az élet és a gazdaság minden területére. Naponta 10 ezer, hatévesnél fiatalabb gyermek hal meg a szennyezett víz miatt - fűzte hozzá a köztársasági elnök.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


2050-re a Föld népességének 75 százaléka nagyvárosokban fog élni, a növekvő vízszükséglet ellátásának megoldása pedig megoldandó feladat. A vizek szennyezésével kapcsolatban Áder János rámutatott, hogy az óceánokon úszó PET-palack szemétsziget már Argentína méretű. Riasztó, hogy 20 ezer PET palackot használunk el másodpercenként - tette hozzá.

MTI-fotó: Kovács Tamás

A prognózisok szerint a Föld lakossága 10 milliárdra duzzad 2050-re, és emiatt 50 százalékkal több élelmiszerre és 30 százalékkal több vízre lesz szükség – hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök. A jövő kihívásának nevezte azt a szemléletváltozást, amely a körforgásos gazdálkodás megteremtését szorgalmazza, ami azt jelenti, hogy a felhasznált termékek elavulásuk után ismét nyersanyagokká válnak és teljes mértékben felhasználásra kerülnek. Cél a hulladék tervezett és tudatos megszüntetése, amely Áder János szerint akkor fog megtörténni, ha az újrahasznosítás is jó üzlet lesz.

Nem fékezhető meg a globális felmelegedés?
Az elmúlt tíz évben egyre magasabb rekordhőmérsékleteket mértek, ami a Föld felmelegedését jelenti – szögezte le Áder János. Ennek egyik oka a szén-dioxid koncentráció növekedése, amelynek a megállítása globális feladat. A légkörben található széndioxid 50 százalékát nyelik csak el az óceánok és az erdők, és a légszennyezés miatt 3,5 millió ember hal meg évente. A párizsi éghajlatvédelmi egyezményben megfogalmazott cél, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedést 2 Celsius fok alatt tartsák, Áder János szerint nehezen vagy egyáltalán nem valósítható meg, mivel ehhez a széndioxid kibocsátást tízévente felezni kellene.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu