Szédületes ütemben emelkedtek az élelmiszerárak Oroszországban

agrarszektor.hu
Oroszországban két év alatt 31,6 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak a nyugati országokkal szemben bevezetett embargó következtében - közölte a RIA Novosztyi hírügynökséggel az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium illetékese.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2014 augusztusában bevezetetett orosz élelmiszerembargó egyensúlyhiányhoz és a konkurencia visszaszorulásához vezetett.

Az élelmiszerárak növekedése 1,2-szerese volt az általános inflációnak és ahhoz 46 százalékban járult hozzá.

Az élelmiszerárak a legnagyobb mértékben 2015 februárjában és márciusában, 52 százalékkal járultak hozzá az inflációhoz. A gazdaságfejlesztési minisztérium névtelenül nyilatkozó tisztségviselője szerint ugyanakkor a piac képes volt alkalmazkodni az új feltételekhez, az importőrök új, alacsonyabb árat ajánló beszállítókat találtak. Emellett beindult a behozatalt kiváltó, olcsóbb belföldi élelmiszer-termelés. Idén júniusban az élelmiszer árak már csak 31 százalékkal járultak hozzá az inflációhoz Oroszországban. a behozatalt kiváltó, olcsóbb belföldi élelmiszer-termelés.

A változásnak a sebességét jól mutatja, hogy az orosz állattartók például már inkább a hazai túlkínálat miatt aggódnak. 2016 első négy hónapjában az orosz hústermelés 13,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, és 792 ezer tonnát ért el. Eközben az importhúsok aránya az előző évtizedben jellemző 40 százalékról 10-re mérséklődött. A hústermelés és az állattartó szektorok növekedéséről és átalakulásáról egy korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

Vlagyimir Putyin elnök június végén írta alá az Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozás miatt szankciókat meghirdető országokkal szemben bevezetett élelmiszer-embargó jövő év végéig szóló meghosszabbítását.

Az orosz kormány mellett működő elemzőközpont májusi jelentése szerint a nyugati országoknak 9,3 milliárd dollárnyi kárt okozott az orosz élelmiszer-embargó.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13