2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Élelmiszer

Tarolnak a magyar technológiák Afrikában

A magyar agrárinnovációs eredmények a legkeresettebb exportcikkek lehetnek, hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója Ghána fővárosában, Accrában. Az első ghánai mintafarmok átadó ünnepségén elhangzott, hogy az elkövetkező években összesen hat bemutató farmot hoz létre Magyarország a nyugat-afrikai országban, amelyeken magyar növényfajtákat tesztelnek és mutatnak be, továbbá hazai mezőgazdasági innovációs eredményeket lehet megtekinteni. A bemutató farmoktól azt várják a szakemberek, hogy a későbbiekben piaci lehetőséget teremtenek magyar vállalkozások számára.
 
 

A főigazgató kiemelte, hogy a most elindított farmokon elsősorban dísznövényeket, különböző zöldségnövényeket mutatnak be trópusi körülmények között. Az első eredmények máris biztatóak, a térségbeli gazdálkodók örömmel fogadják a magyar fajtákat és technológiákat, többen érdeklődnek a termelésen túl a feldolgozóipari lehetőségek iránt is - írja közleményében a NAIK.

A kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia több beszélgetést szentel az innováció helyének, lehetőségeinek és lehetséges korlátainak az agráriumban. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Szabó András ghánai nagykövet arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy az accrai nagykövetség három évvel ezelőtti újranyitása következtében érzékelhetően élénkebbé váltak a gazdasági, kulturális, tudományos és oktatási kapcsolatok a nyugat-afrikai országgal. Magyar részvétellel folyik Ghána szennyvíztisztítási rendszerének korszerűsítése, de szakembereink vesznek részt az elektronikus személyi nyilvántartás kialakításában is.

A mintafarmok elindítása nem csak a ghánai-magyar agrárkapcsolatok szempontjából jelent mérföldkövet, de kihatással lehet a magyar agrártermékek és -technológiák egész Afrikát érintő megjelenítésére

 - mutatott rá Szabó András.

Afrika népessége az előrejelzések szerint az elkövetkező két évtizedben megduplázódik. A megnövekvő élelmiszer- és takarmány igény biztosítása külső segítség nélkül nem oldható meg. Magyarország az elkövetkező években nyolc afrikai országban jelenik meg növényfajtákkal és más hazai agrárinnovációs eredményekkel, amelyektől tudományos és gazdasági eredményeket egyaránt remélnek a programok lebonyolítói. A farmok létrehozásának szakmai koordinációját a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ végzi.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu