2022. január 24. hétfő Timót

Hírek - Élelmiszer

Teljesen elszállt a sertéshús ára Kínában: nem tudnak annyit termelni, hogy elég legyen

Hiába állt helyre gyorsan a termelés a koronavírus okozta leállások után, múlt héten meredek emelkedésbe kezdtek a sertéshús-árak Kínában. A jelenség hátterében a kedden megjelent hivatalos adatok szerint a készlethiány és a sertéshús iránti egyre erősödő kereslet állnak.
 
 

A kínai mezőgazdasági és vidékügyi minisztérium információi szerint június 29-e és július 3-a között az átlagos sertéshús-árindex egy hét alatt 3%-kal nőtt, és a sertéshús kilogrammonkénti ára elérte a 47,37 jüant (2114,5 forintot) is. A minisztérium az emelkedés mértékét 16 tartományi szintű régióból gyűjtött adatokból számolta ki, írta meg a China Global Television Network (CGTN).

Az év eleje óta a kínai kormány számos intézkedést hozott az kínálat fellendítése érdekében, felszabadították a fagyasztott sertéshús-tartalékokat és növelték a behozatalt is. Kína 2020 áprilisában rekordmennyiségű, 400 ezer tonna sertéshúst importált: ez majdnem 170%-kal volt több az egy évvel korábbi, azonos időszakban mért mennyiségnél.

A szakértők szerint bizonyos szezonális tényezők is hozzájárultak a sertéshús árának emelkedéséhez. Az országban június óta számos helyen áradások pusztítanak, ami nagyban megnehezítette az élő- és a vágott sertés szállítását, de az időjárási viszonyok a fertőtlenítési munkáknak sem kedveznek.

Az új koronavírus-kitörés hatásainak enyhítése érdekében Kína több különféle pénzügyi segítséget is bevetett, így például támogatásokat és kölcsönöket is a legfontosabb sertéstermelő megyéknek, hogy ezekkel is ösztönözze a sertéstenyésztést és -feldolgozást.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!