2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Élelmiszer

Tökevés ésszel: az odafigyelés életeket menthet

Magyarországon egyre nagyobb divatja van október végén a tökfaragásnak, illetve a sütőtökfogyasztás is népszerű ilyenkor. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) „tökkörképe” szerint egyre több sütőtök fogy, ugyanakkor a kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljanak. Ugyanis, míg a sütőtökök általában finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.
 
 

A köznyelvben „sütőtöknek” hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök. Ezeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak, írta meg közleményében a NAK. Magyarországon, a területalapú támogatási adatok szerint mintegy 1500-1700 hektáron termesztenek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megyében a legnagyobb a termőterület (300 hektár feletti), de Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Borsod megyében is 100 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange, azaz a sonkatök is. Az import elhanyagolható mértékű, az elmúlt években ezer tonna alatt volt. A sütőtököket április végén, május elején vetik. Ezek nagyon igénytelen növények, akár a kukoricásban is megélnek, ugyanakkor nagy a hőigényük, gyökérzetük kiterjedt és érzékenyek a fagyra.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i rendezvényre!

A fogyasztás mennyisége évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja, valamint a magas szénhidráttartalma. Szeletben vásárolva arra figyelni kell, hogy a húsa szép, egységes narancsos színű legyen. Egészben vásárolva arra kell ügyelni, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtök a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva tárolható, de csak nagyon rövid ideig. Ez a zöldség fogyaszthatól sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik számára bébiételként, de húsok mellé, párolva kiváló köret is készülhet belőle.

Amit a zöldségesek és áruházak általában, de nem minden esetben Halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra zsengén szedik le, de termésük éretten már kemény és ehetetlen. Magyarországon a Halloween-tök dísz típusa terjedt el, ami nem ehető. Az úgynevezett Halloween-tök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra szánt, nem étkezésire. Többféle Halloween-tök kapható itthon, a 2-3 kilós fajtáktól (Gomez F1, élénk narancssárga) a 9-18 kilósakig (Cronus F1, enyhén lapos, bordázott termésű). Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a keserű tökök nemcsak kellemetlen ízűek, de egyenesen mérgezőek is lehetnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavaly felhívást tett közzé, melyben mindenkit figyelmeztetnek arra, hogy csak az étkezési célra árusított tököket egyék meg, a dísztökök nem ehetőek, sőt vannak köztük olyanok, amik már kis mennyiségben fogyasztva is komoly rosszullétet okoznak. A tökfélék családjába mintegy 900 faj tartozik, azaz nagyon körültekintően kell választani, ha étkezési célra szánjuk a zöldséget.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben