Veszélyes csalók a tűzifapiacon: ha ezekről a számokról hívnak, ne vedd fel!

Veszélyes csalók a tűzifapiacon: ha ezekről a számokról hívnak, ne vedd fel!

agrarszektor.hu
Újra jóhiszemű embereket vertek át a csaló tűzifa árusok, ezért a Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 30/3993041, a 70/2686086 és a 70/2746713 telefonszámokon, valamint a 10918001-00000116-27410004 és a 14100017-37739349-01000000 számlaszám megadásával hirdetett tűzifa szolgáltatást semmiképpen ne vegyék igénybe!

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nébih ellenőreinek tapasztalata szerint a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók megelőzik a csalókat azzal, hogy a tűzifa vásárlás előtt legalább az alábbi javaslatokat megismerik és azokat alkalmazzák is megrendeléseik során:

  • Vásároljunk ismert kereskedőtől! Legjobban tesszük, ha a saját környezetünkben ismert, mások által is megbízhatónak tartott tűzifa kereskedőtől, erdőgazdálkodótól vásárolunk.
  • Ellenőrizzük a kereskedő EUTR azonosító számát! Ha hirdetés alapján keresünk tűzifa árust, csak valós, a Nébih által nyilvántartásba vett, EUTR technikai azonosító számmal rendelkező hirdetőtől, kereskedőtől vásároljunk. Ha a hirdetésben nincs ilyen EUTR azonosító szám (jelenleg AA vagy AB betűkombináció után hét darab számjegy), nem szabad tovább foglalkozni a hirdetéssel. Ha az EUTR azonosítót megtaláljuk a hirdetésben, a Nébih nyilvántartásában ellenőrizzük le, hogy az valóban létezik-e és kihez tartozik: https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso
  • Nézzük meg a Nébih fekete listáját! Keressünk rá a Nébih honlapján, hogy a kiválasztott hirdető telefonszáma, a hirdetésben szereplő EUTR azonosító nem szerepel-e a Nébih által közzétett fekete listán: https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso. Ha szerepel, semmiképpen ne vásároljon a hirdetőtől!
  • Tűzifát csak szállítójeggyel vegyünk át! Csak a 2-3. pontokban foglaltak ellenőrzését követően vegyük fel telefonon a kapcsolatot a hirdetővel, és a megrendelés során jelezzüik, hogy csak olyan tűzifa-szállítmányt vagyunk hajlandóak átvenni, amelyet a hirdető a Nébih-hez bejelentett szigorú számadású szállítójeggyel szállít le nekünk (jelenleg FA-AA betűkombináció után 7 darab számjegy sorszámformátumú szállítójegyek vannak forgalomban, pl. FA-AA 1234567).
  • Lerakodás előtt alaposan nézzük meg a kiszállított fát! A tűzifa megérkezésekor, még mielőtt azt elkezdik lerakodni, ellenőrizzük, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, EUTR technikai azonosító száma, adószáma, valamint a szállított tűzifa valós fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma fel van-e tüntetve! Lehetőleg nappali fényben és ne egyedül fogadjuk a tűzifa szállítmányt.
  • Soha ne utaljunk előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek! Csak akkor fizessünk, ha a szállítmány megérkezett, ellenőriztük annak megfelelőségét, meggyőződtünk arról, hogy az eladót a későbbiekben is megtaláljuk.

A csalásokat sokkal egyszerűbb és könnyebb megelőzni, mint azt követően a csalókat kézre keríteni. A tűzifavásárlás nagy szakértelmet igényel, ezért ne a legolcsóbb ár alapján, hanem az eladó megbízhatósága, ismertsége, későbbi beazonosíthatósága alapján válasszuk! Regisztrált tűzifa kereskedőket a Nébih honlapján is kereshetünk: https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu/kereses

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?