Döntött a kormány: mostantól tilos a tűzifa kivitele Magyarországról

Döntött a kormány: mostantól tilos a tűzifa kivitele Magyarországról

agrarszektor.hu
Két évvel ezelőtt még gyakorlatilag alig volt kereslet a tűzifára, ma viszont tolonganak érte az emberek. A szakértők szerint gyökeresen megváltoztak a dolgok, és bíznak abban, hogy nem lesz hiány Magyarországon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ország két keleti megyéjében működő, Nyírerdő Zrt., műszaki vezérigazgató-helyettese, Juhász Lajos szerint a kereslet jelentősen fölfutóban van. Azok, akik nyár végén, ősz elején szoktak tűzifát venni, már most jelentkeznek. De azok is jelentkeznek, akik eddig nem vettek tűzifát. A szakértő úgy gondolja, hogy ezt az alaposan felfokozott keresletet lehet majd kezelni az őszi, téli fakitermeléssel. Magyarországon, évente három és fél millió köbméter tűzifát termelnek ki. Ősszel pedig az állami erdőkből, újabb 1,3 tized millió köbméter tűzifa kerül a piacra. Ez utóbbi friss tűzifa lesz. Az InfoRádiónak Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke úgy nyilatkozott, hogy a nyers fa jóval környezetszennyezőbb - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint fogalmazott, a nedves fa jóbal nagyobb légszennyezést eredményez, emellett gazdaságtalanabb is, hiszen ugyanakkor hőmennyiség előállításához többet kell elégetni belőle. A Nyírerdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese reméli, hogy tudatosak a fogyasztók. Úgy gondolja, hogy az igazi tűzifával tüzelő család mindig egy évre előre gondolkodik. Egyúttal biztos abban, hogy akadnak majd olyanok is, akik kénytelenek lesznek friss tűzifát használni, amire például az akác alkalmas is. Hozzátette, hogy a falpoások télen biztosan több gondot fognak okozni, mint korábban. A szociális tűzifaprogrammal azonban lehet kezelni ezt a helyzetet. A tapasztalataik szerint január vége felé nő meg a tűzifalopások száma, mert általában akkora szoktak elfogyni a korábban vásárolt otthoni készletek. Egyúttal bíznak abban, hogy a magyar erdőket meg fogják tudni óvni. Mint mondta, a meglévő készleteknek elégnek kell lennie. A 70-es években, amikor nagyobb arányban volt jelen a fatüzelés, a magyar lakosság 2,6 tized millió köbméter tűzifát használt el. A kormány a héten, azonnali hatállyal megtiltotta a tűzifa exportját a lakossági igények kielégítése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?