2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Élelmiszer

Tömegével zárnak be a tehenészetek: kiderült, mi áll a háttérben

Meglepően nagy számban zárnak be az Egyesült Királyság tejipari vállalatai és farmjai, 2018 novembere óta ugyanis több mint 220 tejtermelő hagyta el az iparágat. Egyes elemzők szerint ez nagyrészt a növényi tejek és a vegán fogyasztói réteg növekedésének tudható be.
 
 

Az Élelmiszerügyi Szövetség (FSA) legfrissebb adatai szerint 2018 novembere óta 222 tejtermelő, vagyis a brit tejipar mintegy 2,5 százaléka hagyta el az iparágat - írja a prove.hu. Ebbe ráadásul beletartoznak a bivaly-, kecske-, és juhtej-előállító vállalatok is, a tehéntej mellett. Összehasonlítva a 2017 októberben kiadott jelentéssel – amikor még csak 79 bezárt tehenészetről számoltak be -, ez hatalmas ugrásnak számít.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Egyes elemzők szerint a brit tehenészetek tömeges bezárása a vegán fogyasztói réteg növekedésének köszönhető. Egy 2018 márciusában készült felmérés szerint az Egyesült Királyság lakossága egyre inkább nyit a vegán és vegetáriánus életmód felé, ugyanis 3,5 millió ember (7 százalék) vegánnak, 9,2 millió (14 százalék) vegetáriánusnak vallotta magát. Ez elképesztő növekedés, az egyik magazin szerint ugyanis 2016-ban még csak 540 ezer brit vegánt tartottak számon.

Az Arla leszerződött termelőinek száma 2014 óta folyamatosan csökken Európa szerte, és a legutóbbi adatok szerint jelenleg 11262 termelő tartozik a tejfeldolgozóhoz.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu