Elképesztő dolog derült ki a tejekről: te gondoltad volna?

Elképesztő dolog derült ki a tejekről: te gondoltad volna?

agrarszektor.hu
A tejalternatívák közül a tehéntej a legkevésbé fenntartható a termeléséhez kapcsolódó szén-dioxid kibocsátás és vízfogyasztás szempontjából. Azonban a növényi tejek fenntarthatósága is igen különböző, ahogy az árszínvonalukban is komoly eltéréseket találni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Minden liter tehéntej előállításához 628 liter vizet használnak fel, és a folyamat 3,2 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával is jár. Eközben a növényi tejek közül a legvízigényesebb, azaz az mandulatej esetében is csak ennek 60 százalékát éri el a felhasznált vízmennyiség, és a legkevésbé környezetbarát, a rizstej is csak a tehéntej által generált szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékával terheli a környezetet. A szója- és a zabalapú növényi alternatívák előállítása pedig ennél is kevesebb vizet igényel - írja a Pénzcentrum. A BBC cikke szerint mivel a szójatej és a zabtej ökológiai lábnyoma igen apró, a környezetre gyakorolt negatív hatásuk nagy része ezek esetében a csomagolásból és a szállításból ered. Ezen italokat ugyanis gyakran termelik ki és szállítják be távoli országokból és gyakran az sem derül ki a csomagolásukról, hogy az elkészítésükhöz használt szója, vagy zab honnan származik.

A környezeti hatás mellett persze nem mehetünk el az árbeli különbségek mellett sem. 1 liter 2,8 százalékos UHT tej ára jelenleg jellemzően a 250-500 forintos sávban mozog. Itt persze még az árstop hatása is érezhető lehet, ezért érdemes megnézni az által nem érintett 3,5 százalékos változatot is, utóbbi már ritkán beszerezhető 400 forint alatt. A növényi alternatívák ára viszont ennél is borsosabb, jellemzően 500-1200 forint között mozog. 

Miért drágább, és egyáltalán tej-e a növénytej?

Egy nemrégiben elfogadott szabályozás miatt hivatalosan már nem hívhatják a növényi alternatívákat tejnek, ezért is használják rájuk az üzletek ehelyett az "ital" megnevezést. A szigorú szabály célja a hivatalos magyarázat szerint az, hogy ne tudják a gyártók "megtéveszteni" a vásárlókat, a gyakorlatban azonban leginkább a tejiparnak kedveznek ezzel. A dolog szorosan összefügg azzal is, hogy miért kerül ennyivel többe a laikusként könnyebben előállíthatónak tűnő növényi tej. Mind az Európai Unió, mind pedig a magyar állam ahol tudja támogatja mezőgazdaságot és ezen belül a tejipart is, ami a szabad import mellett nagy segítséget nyújt abban is, hogy alacsonyan tartsák az árakat. A növényi alternatívákra építő (jóval kisebb) ipar azonban nem részesül hasonló szintű kedvezményekben, illetve anyagi és nem anyagi jellegű segítségben, ameddig pedig ez nem változik, hozzászokhatunk, hogy valamivel magasabb marad az általa előállított termékek beszerzési ára is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?