Válaszok a kérdéseinkre: mennyibe fog kerülni a tojás 2025 után?

Válaszok a kérdéseinkre: mennyibe fog kerülni a tojás 2025 után?

Takarék Agrár24
A multinacionális élelmiszeráruházak megfogalmazták azon törekvésüket, miszerint 2025-től kizárólag szabad-, ökológiai-, mélyalmos- és egyéb alternatív tartástechnológiával termelt tojást vesznek át, így már nem forgalmaznak ketreces tartásból származó tojásokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Céljuk a vállalással, hogy egyre több vásárlót ösztönözzenek arra, hogy fenntarthatóbb működésből származó tojást preferálják, amely sajnos költség és áremelkedéssel is jár majd.

Mit jelenthet ez a magyar tojástermelőkre nézve?

Hazánkban 85%-ban a feljavított EU-konform ketreces tartás jellemző, ugyanakkor az alternatív tartásmódot a hazai termelők csupán 15%-a alkalmazza. Amennyiben valóban megvalósul a fentebb említett törekvés, akkor az egyrészt egy beruházási hullámot fog elindítani a következő években, melynek volumene a szakértő szerint egyedenként 10-14 euró. Másrészt számolni kell azzal is, hogy a termelők egy része egyszerűen nem lesz képes a technológiaváltásra.

Milyen hatása lehet a tojás piaci árára?

Az alternatív tartás önköltsége 30-40%-kal magasabb, mint a feljavított ketreces tartásé, amelyet a magasabb víz- és takarmányigény, illetve a nagyobb élőmunkaszükséglet idéz elő. A technológiai átálláshoz a gazdálkodóknak nemcsak a váltáshoz szükséges forrást kell előteremteniük, hanem hosszú távon magasabb önköltségekkel is számolniuk kell. Várhatóan a piaci szereplők száma is csökken, ezáltal a kínálat is mérséklődhet. Ezek a tényezők mind egy irányba hatnak, azaz emelkedni fognak a tojás árak és nem is kevéssel.

Forrás: NAIK AKI, Takarékbank Agrárcentrum számítás

Mennyi is az annyi?

Az alternatív tartásból származó tojás ára már most is jóval magasabb, mint a ketrecesé. Egyes becslések szerint a hazánkban leginkább keresett tojás árának akár 2-3 szorosára is emelkedhet. A szakértők szerint egy minimum 30-40%-os emelkedéssel mindenképpen számolni kell amennyiben a nemzetközi kiskereskedelmi láncok kitartanak a fenti álláspontjuk mellett. 

A hazai tojástermelők ellentétes véleményen vannak: szerintük az EU-konform ketreces tartástechnológiának kisebb az ökológiai lábnyoma és állategészségügyi szempontból is kedvezőbb, ugyanakkor a hazai rendkívül árérzékeny fogyasztók körében nincs meg a valós fogyasztói igény az alternatív tartásból származó tojások iránt. 

Írta: Farkas Anita, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?