2022. május 28. szombat Emil, Csanád

Hírek - Élelmiszer

Veszélyes zöldségek, gyümölcsök lehetnek a magyar boltokban: ezeket meg ne vedd!

Napjainkban egyre inkább alapvető fogyasztói igénynek tekinthető, hogy a gyökérzöldségek és gumós növények megmosva kerüljenek a boltok polcaira. Ezzel párhuzamosan azonban egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát-/perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy ezeket a termékeket közvetlenül kezelték klórtartalmú fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívta fel a termesztők, kereskedők figyelmét, hogy a zöldségek direkt fertőtlenítése semmiképpen sem ajánlott, a fogyasztókét pedig arra, hogy tudatos vásárlóként ne csak „szemre” vásároljanak: azaz a gyanús, klóros szagú növényeket inkább ne vegyék meg.
 
 

Az úgynevezett „földesáruk” (azon zöldségek, amelyeknek a föld alatti részeit fogyasztjuk, pl. sárgarépa, petrezselyemgyökér, burgonya, zeller stb.) mosás után történő értékesítése egyre népszerűbb, és éppen ezért egyre komolyabb fogyasztói elvárás. Ennek az oka egyrészt az, hogy így nem kell őket sokáig tisztítani a felhasználás előtt, másrészt pedig ezek a zöldségek szemre is sokkal jobban festenek – olvasható a Nébih oldalán.

A klorátok, perklorátok leginkább a klórtartalmú fertőtlenítőszerek bomlástermékeként kerülhetnek be az élelmiszerekbe. Ezen kívül még műtrágyák és ipari szennyeződések révén is a talajba juthatnak, hogy aztán onnan a növényekbe kerüljenek. A koronavírus-járvány következtében az elmúlt két évben jelentős mértékben megnőtt a fertőtlenítőszerek felhasználása, ezzel olyan káros gyakorlatokat is kialakítva, mint például a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése.

A klorátokról azt kell tudni, hogy az emberi szervezetbe kerülve károsítják a vér hemoglobinját, valamint vesebántalmakat is okozhatnak, a perklorátok pedig többek között akadályozzák a jód felvételét a táplálkozás során, így megzavarják a pajzsmirigy működését. Mindezek alapján egyértelműen élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent az, ha az élelmiszerekben ezek az anyagok a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben vannak jelen.

Az élelmiszerek előállítása során természetesen ügyelni kell a higiéniára, különösen járvány idején, a zöldségek közvetlen fertőtlenítése azonban semmiképpen sem ajánlott. Helyette a megfelelő eljárás az árufeldolgozás környezetének és eszközeinek a tisztántartása. Vásárláskor pedig kiemelten fontos a tudatosság, vagyis az, hogy ne csak a szemével vásároljon az ember! Egyáltalán nem baj, ha nem vakítóan hófehér az a petrezselyemgyökér vagy zellergumó – de a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább senki ne vegye meg!

A Nébih ugyanakkor megnyugtatásul jelezte a vásárlók felé, hogy a hatóság és a megyei kormányhivatalok rendszeresen ellenőrzik a zöldség-gyümölcs termékeket. Ha az ellenőrzés határérték feletti klorát-/perkloráttartalmat mutat ki, a szakemberek hatósági eljárást indítanak a termelő ellen, ami jelentős bírsággal is járhat.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben